Potencjał produkcyjny rolnictwa Lubelszczyzny i jego wykorzystanie
Podstawowymi czynnikami produkcji rolniczej są ziemia, praca i kapitał [1]. W Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach dość powszechny jest pogląd, że podstawowym wyznacznikiem potencjału rolnictwa jest ziemia - rolnicza przestrzeń produkcyjna [13]. Natomiast zasoby pracy i kapitału, a więc uwarunkowania ekonomiczne i organizacyjne decydują o poziomie wykorzystania tego potencjału.
Stopień wykorzystania potencjalnej produkcyjności gleb Polski jest zróżnicowany regionalnie [3]. Lubelszczyzna jest regionem o dużym potencjale produkcyjnym rolnictwa, ale jednocześnie charakteryzuje się relatywnie niskim poziomem jego wykorzystania. Problemem podstawowym jest więc analiza przyczyn tego stanu.
Celem opracowania jest przedstawienie potencjału produkcyjnego rolnictwa Lubelszczyzny i jego wykorzystania.
Jako podstawę analizy przyjęto dane statystyczne GUS charakteryzujące obszary wiejskie województwa lubelskiego na tle kraju. Wykorzystano również wyniki reprezentatywnych badań IUNG, dotyczących oceny warunków przyrodniczych, stanu środowiska i stanu agrotechniki. Oceną objęto tylko ważniejsze, wybrane subiektywnie wskaźniki, ukazujące specyfikę województwa.
Województwo lubelskie w obecnych granicach administracyjnych zaczęło funkcjonować od 1 stycznia 1999 roku. Jego ogólna powierzchnia wynosi 25 114 km2. Użytki rolne, stanowiące określony potencjał produkcyjny, zajmują 68,4% ogólnej powierzchni województwa. Według oceny IUNG [10] województwo lubelskie posiada korzystne warunki do produkcji rolnej. Wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej dla województwa wynosi bowiem 74,1 pkt. i jest o 7,5 pkt. wyższy od średniego dla kraju, wynoszącego 66,6 pkt. (tab.1)
Województwo lubelskie jest średnio uprzemysłowione, z wyraźną dominacją przemysłu rolno-spożywczego. Ponad połowa osób zawodowo czynnych jest związana z rolnictwem. Przeważają gospodarstwa małe (do 5 ha), stanowiące ponad 50% ogólnej liczby gospodarstw.
Powierzchnia województwa lubelskiego stanowi około 8% powierzchni Polski, ale udział regionu w ogólnej liczbie ludności wynosi tylko około 6%. Relatywnie niska liczba ludności na 1 km2, wynosząca 89 osób, wskazuje na rolniczy charakter regionu. W miastach w 1998 roku mieszkało 46,6% ludności województwa lubelskiego, przy średniej krajowej 61,9%. Ze względu na jakość rolniczej przestrzeni produkcyjnej województwo lubelskie zajmuje trzecie miejsce w kraju. Natomiast ze względu na potencjał produkcyjny gospodarstw indywidualnych dopiero 12 miejsce (tab.2).
Lubelszczyzna nie jest obszarem jednorodnym rolniczo. Jest ona zróżnicowana pod względem warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych. Różnice dotyczą, między innymi, struktury użytków rolnych. Średnio w województwie trwałe użytki zielone stanowią 16,9% przy średniej krajowej 22,1%, a sady 2,0% podczas gdy średnio w Polsce ich udział wynosi 1,4%. Północna i północno-wschodnia część województwa lubelskiego wyróżnia się wyraźnie wyższym udziałem trwałych użytków zielonych. Jednak potencjał produkcyjny łąk i pastwisk, zwłaszcza w rejonie Kanału Wieprz-Krzna, nie jest efektywnie wykorzystany i ulega degradacji. Z kolei znaczna koncentracja sadów występuje w środkowo-zachodniej części województwa, a także w części północno-wschodniej w rejonie Białej Podlaskiej. Charakterystykę gleb Lubelszczyzny na tle kraju przedstawiono w tabeli 3 i 4. Przedstawione w tych tabelach dane potwierdzają tezę o dużym potencjale rolnictwa Lubelszczyzny.
Najkorzystniejszymi warunkami przyrodniczymi z punktu widzenia produkcji rolnej wyróżnia się obszar dawnego województwa zamojskiego, z wyjątkiem gmin wchodzących obecnie w skład powiatu biłgorajskiego. Decydujące znaczenie ma jakość i przydatność rolnicza gleb. Południowo-wschodnia część województwa lubelskiego wyróżnia się wysokim udziałem gleb kompleksu 1-pszennego bardzo dobrego, 2-pszennego dobrego. Znaczny udział gleb tych kompleksów występuje w gminach wokół Lublina. Obszar gleb słabych, zaliczanych do kompleksu 6-żytniego słabego i 7-żytniego bardzo słabego, położonych w północnej części województwa, charakteryzuje się jednocześnie wysokim udziałem łąk i pastwisk. O skali zróżnicowania gleb świadczy również udział gruntów V i VI klasy bonitacyjnej. Na obszarze dawnego województwa bialskopodlaskiego wskaźnik ten był ponad czterokrotnie wyższy niż w województwie zamojskim. Ugory i odłogi zajmowały w latach 1999-2000 powierzchnię 80 tys. ha, co stanowiło 6% powierzchni gruntów ornych, przy średniej krajowej 11,1%. Jednakże udział gruntów wyłączonych z użytkowania jest zróżnicowany. Zdecydowanie wyższy jest on we wschodniej części województwa, gdzie odłogują również grunty dobre i średnie.
W porównaniu z rokiem 1988 pogłowie zwierząt gospodarskich w granicach obecnego województwa lubelskiego jest aktualnie o około 30-40% niższe. W 2000 r. obsada bydła wynosiła 23,4 sztuk dużych/100 ha użytków rolnych, a trzody chlewnej 10,5 i była niższa niż przeciętnie w kraju. Konsekwencją tego jest znaczne obniżenie poziomu nawożenia organicznego i ubożenie gleb ze względu na zawartość próchnicy. Skutków niskiego nawożenia organicznego, przy obsadzie około 0,4 sztuki dużej na 1 ha, nie rekompensuje nawożenie mineralne, wynoszące średnio około 77 kg NPK/ha użytków rolnych, zwłaszcza że jest ono stosowane w dużym stopniu pod preferowane uprawy towarowe. Potencjał produkcyjny gleb województwa lubelskiego, pomimo zróżnicowania terytorialnego, jest znaczny. Jednak średnie plony zbóż kształtowały się w 2000 r. na poziomie poniżej 3 t z ha, a więc poniżej średniej krajowej. Świadczy to, że potencjał rolniczej przestrzeni produkcyjnej nie jest należycie wykorzystany, zwłaszcza w konfrontacji z wynikami doświadczeń produkcyjnych IUNG ukazujących realnie możliwy do uzyskania poziom plonów (tab.5). Przyczynami tego stanu, obok uwarunkowań ekonomicznych, są zaniedbania w zakresie agrotechniki podstawowych roślin, będące pochodną poziomu kultury rolnej w regionie (Kuś 1999). Postępujący w ostatnich latach proces ekstensyfikacji produkcji rolnej, wyrażający się zwiększeniem udziału zbóż w strukturze zasiewów i zmniejszonym zużyciem nawozów mineralnych oraz środków ochrony roślin, przy długofalowym utrzymywaniu się tej tendencji może prowadzić do degradacji potencjału produkcyjnego rolnictwa Lubelszczyzny. O ekstensyfikacji rolnictwa Lubelszczyzny świadczą dane zamieszczone w tab.6.
Z badań IUNG [7] wynika, że zagrożenie związane z degradacją potencjału produkcyjnego może się spotęgować jeśli uwzględni się stan odczynu gleb i ich zasobność w składniki mineralne. Udział gleb o odczynie bardzo kwaśnym i kwaśnym wynosi średnio 55% i jest w województwie lubelskim zróżnicowany, gdyż waha się od 49% na obszarze dawnego województwa chełmskiego do 75% w byłym województwie bialskopodlaskim. Podobnym zróżnicowaniem charakteryzuje się udział gleb o niskiej i bardzo niskiej zasobności w fosfor i potas, wynoszący średnio 40-45%.
W województwie lubelskim przeważają gospodarstwa o małej powierzchni. Wyższym udziałem gospodarstw większych obszarowo wyróżnia się północna część województwa lubelskiego, charakteryzująca się jednocześnie zwiększonym udziałem trwałych użytków zielonych i glebami o niskiej jakości bonitacyjnej. Wśród gospodarstw indywidualnych przeważają gospodarstwa wielokierunkowe, o małej skali produkcji. Nieco większą koncentracją produkcji zwierzęcej (bydło, trzoda chlewna) wyróżniają się gospodarstwa w północnej części województwa. Gospodarstwa posiadające powyżej 10 sztuk bydła stanowią w tej części województwa około 6-8% ogólnej liczby gospodarstw. Również skala produkcji roślinnej wytwarzanej i oferowanej na rynek przez pojedyncze gospodarstwo jest niewielka. Ponadto często jest to produkcja zróżnicowana jakościowo, niejednorodna, źle przygotowana. Grupy producenckie są stosunkowo nieliczne, zwłaszcza w odniesieniu do typowych kierunków produkcji rolniczej.
Jedną z przyczyn małej produkcji oraz zaniedbań w zakresie agrotechniki jest uciążliwa szachownica gruntów. Zjawisko to występuje z dużą siłą w środkowej i południowo-zachodniej części województwa. Rozdrobniony rozłóg gospodarstwa, złożony z kilku lub nawet kilkunastu działek, często oddalonych od zabudowań, nie tylko obniża efektywność produkcyjno-ekonomiczną produkcji, ale także zwiększa ujemne oddziaływanie rolnictwa na środowisko naturalne. Racjonalne zagospodarowanie nawozów organicznych jest możliwe tylko wówczas, gdy mogą być one stosowane na całej powierzchni gruntów gospodarstwa. W województwie lubelskim rozłóg pól i sieć dróg rolniczych często to uniemożliwiają.
Należy podkreślić, że Lubelszczyzna jest obszarem o dużym zagrożeniu procesami erozji szczególnie na Wyżynie Lubelskiej i Roztoczu. Ocenia się, że erozją wodną powierzchniową jest zagrożone 27,9% powierzchni województwa, a erozją wąwozową około 17,5%. Gęstość sieci wąwozów w zachodniej części Płaskowyżu Nałęczowskiego jest największa w Europie [5].
Lubelszczyzna jest regionem o dużych zasobach pracy ludzkiej, charakteryzującym się, obok bezrobocia rejestrowanego, stale wzrastającego tzw. bezrobociem utajonym lub ukrytym. Szacuje się, że ta forma bezrobocia wynosi nawet około 40-50% aktualnie pracujących w rolnictwie województwa. Czynnikiem sprzyjającym lepszemu wykorzystaniu zasobów pracy, łagodzącym bezrobocie i wpływającym na sytuację ekonomiczną gospodarstw, przez wiele lat była specjalizacja regionu w produkcji chmielu, tytoniu, owoców i warzyw, a także buraków cukrowych. Szacuje się, że z terenu województwa lubelskiego pochodziło ponad 15% krajowej produkcji buraków cukrowych, około 10% produkcji zbóż, około 13% produkcji owoców i 8% warzyw, a także około 80% krajowej produkcji chmielu. Specjalizacja ta zaznacza się w określonych subregionach województwa np. duża koncentracja uprawy chmielu w rejonie Powiśla czy Krasnegostawu, tytoniu w gminie Łukowa. W ostatnim okresie warunki ekonomiczne dramatycznie ograniczyły możliwości funkcjonowania gospodarstw specjalistycznych.
Gospodarstwa rolne Lubelszczyzny posiadają znaczny kapitał w postaci maszyn i narzędzi oraz budynków. Nie jest to jednak równoznaczne z możliwościami efektywnego jego wykorzystania. Powierzchnia użytków rolnych przypadająca na 1 ciągnik w województwie jest mniejsza niż średnio w Polsce, gdyż wynosi około 11,6 ha. Jednak około 50% ciągników ma ponad 10 lat. Negatywnie ocenić należy ich stan techniczny jak również wyposażenie gospodarstw w podstawowe maszyny i narzędzia towarzyszące. Jednocześnie brakuje zakładów usługowych zajmujących się naprawą ciągników i maszyn lub też wykonujących odpłatnie usługi mechanizacyjne.
W wielkościach bezwzględnych liczba budynków we władaniu gospodarstw rolnych województwa lubelskiego jest znaczna, jednak kubatura budynków inwentarskich jest niewielka. Są to w większości obiekty przestarzałe, wielofunkcyjne, nie spełniające warunków zoohigienicznych i nie przystosowane do nowoczesnej produkcji zwierzęcej, zgodnej z dyrektywami Unii Europejskiej. Brak płyt gnojowych, szczelnych zbiorników na gnojówkę i gnojowicę przyczyniają się też do zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych. Ze względu na zły stan infrastruktury technicznej gospodarstw i obszarów wiejskich rolnictwo, mimo niskiej intensywności produkcji, również stwarza zagrożenia dla środowiska. Często studnie przydomowe są zlokalizowane zbyt blisko budynków inwentarskich lub w obniżonych częściach podwórza i w ich kierunku spływają zanieczyszczenia. Charakterystykę obszarów wiejskich województwa lubelskiego na tle kraju przedstawiono w tabeli 7. Mimo znacznego postępu jaki się dokonał w ostatnich latach, dysproporcje w zakresie infrastruktury i skala zaniedbań są nadal ogromne. Niedorozwój infrastruktury technicznej zaznacza się również w mniejszych miastach regionu. Jak podaje Terelak [8] gleby województwa lubelskiego charakteryzują się małym zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Gleby w różnym stopniu zanieczyszczone metalami ciężkimi stanowią bowiem w województwie lubelskim tylko 1,2% przy średniej dla kraju 3,0%. Mała powierzchnia gleb zanieczyszczonych pierwiastkami (substancjami) toksycznymi nie ma istotnego znaczenia z punktu widzenia racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w regionie.
Niekiedy wyolbrzymia się możliwości rozwoju produkcji ekologicznej w regionie, argumentując to między innymi niskim zużyciem nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Nie uwzględnia się jednak braku prężnego rynku produktów ekologicznych i sytuacji dochodowej ludności nierolniczej, wydającej znaczną część swych dochodów na zakup żywności. Zużycie środków ochrony roślin w gospodarstwach regionu kształtuje się średnio poniżej 0,5 kg substancji biologicznie czynnej w przeliczeniu na 1 ha gruntów ornych i sadów. W mikroregionach (subregionach) o dużym nasileniu upraw wymagających chemicznej ochrony, zużycie to jest jednak znacznie większe (np. rejon Powiśla Lubelskiego) i w związku z tym występuje niebezpieczeństwo skażenia wód. Zagrożeniem dla środowiska przyrodniczego jest też niewłaściwe pobieranie wody do oprysków, mycie opryskiwaczy, porzucanie opakowań. Zjawiska takie nie należą do rzadkości. W przypadku preparatów doglebowych duże znaczenie mogą też mieć spływy erozyjne, powodujące przemieszczanie do zbiorników wodnych substancji organicznej i składników przyspieszających eutrofizację.
Niewielka powierzchnia użytków rolnych, przypadająca średnio na jedno gospodarstwo w Lubelskiem, jak również przeludnienie agrarne i ekstensywny charakter produkcji decydują o niskiej towarowości rolnictwa i słabym powiązaniu gospodarstw z rynkiem. Dodać należy, że infrastruktura ekonomiczna jest słabo rozwinięta. Z przeprowadzonych analiz [6] wynika, że dopiero gospodarstwa o powierzchni powyżej 10 ha, stanowiące około 14% ogólnej liczby gospodarstw, i posiadające grunty o dobrej jakości mogą przeznaczać na rynek około 80-90% swojej produkcji. Konsekwencją tego jest towarowość produkcji. W gospodarstwach mniejszych dominuje produkcja na samozaopatrzenie. Wyrażony w jednostkach zbożowych skup produktów rolnych w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wynosił w 1998 r. średnio w województwie 15,6 j. zbożowych, przy średniej krajowej 17,0. Województwo lubelskie wyróżnia się wyższym udziałem produkcji roślinnej w produkcji towarowej, co wiąże się z istniejącą specjalizacją (tab.1).
Skala rozwoju gospodarstw agroturystycznych jest relatywnie mała, a zainteresowanie korzystaniem z ich usług limituje m.in. niekorzystna sytuacja finansowa ludności pracującej poza rolnictwem. Wiele gospodarstw utrzymuje płynność finansową tylko dzięki wsparciu socjalnemu w postaci rent i emerytur. Drastycznie zmniejszyła się liczba rolników łączących pracę zarobkową z prowadzeniem gospodarstwa.
Poziom wykształcenia rolników w regionie jest relatywnie niższy niż przeciętnie w kraju, a z usług doradztwa rolniczego korzysta tylko część gospodarstw. Zjawiskiem negatywnym jest też zły stan dróg lokalnych. Zarówno dochody jak i wydatki budżetów gmin woj. lubelskiego w przeliczeniu na mieszkańca są niższe niż średnio w kraju o około 20%. Ze względu na te wskaźniki województwo zajmowało ostatnie miejsce w kraju. Likwidacja upośledzenia wymaga wsparcia finansowego w ramach interwencjonizmu państwowego, a więc stosowania rozwiązań sprawdzonych w krajach Unii Europejskiej.
Województwo lubelskie nie jest regionem jednorodnym rolniczo. Jego obszary wiejskie charakteryzują się znacznym zróżnicowaniem warunków przyrodniczych oraz ekonomiczno-organizacyjnych, decydujących o poziomie wykorzystania potencjału produkcyjnego rolnictwa i możliwościach rozwoju obszarów wiejskich.
Stosując metodę analizy skupień [2] do grupowania danych statystycznych zestawionych według powiatów dokonano podziału województwa na rejony (rys.1). Każdy z wydzielonych subregionów posiada określoną specyfikę, rzutującą również na poziom wykorzystania potencjału produkcyjnego. Charakterystykę ważniejszych wskaźników dla wydzielonych subregionów województwa lubelskiego przedstawiono w tabeli 8.
Analiza danych zamieszczonych w tabeli 8 wskazuje, że w województwie lubelskim wykorzystanie potencjału produkcyjnego rolnictwa jest zróżnicowane. Jednak generalnie jest ono niskie. Należy również podkreślić, że znaczną część towarowej produkcji rolniczej Lubelszczyzny stanowią produkty nie przetworzone, a więc surowce do przetwórstwa. Region charakteryzuje się niedorozwojem przemysłu rolno-spożywczego. Warunki gospodarki rynkowej spowodowały upadek lub trudności wielu przetwórni. Wpłynęło to na sytuację dochodową szerokich grup ludności, zarówno producentów rolnych jak i zatrudnionych w przetwórstwie.
Wnioski
- Lubelszczyzna jest regionem o dużym potencjale produkcyjnym rolnictwa.
- Wykorzystanie potencjału produkcyjnego rolnictwa Lubelszczyzny jest silnie uzależnione od warunków ekonomicznych i organizacyjnych. Poprawa jego wykorzystania wymaga zdecydowanego wdrażania postępu technologicznego w rolnictwie oraz rozbudowy i unowocześnienia infrastruktury obszarów wiejskich.
- Duża skala występujących zaniedbań, stwarzających zagrożenia dla ekosystemów, oraz zła sytuacja ekonomiczna rolnictwa Lubelszczyzny wskazują na konieczność wsparcia finansowego wszelkich przedsięwzięć warunkujących realizację rozwoju zrównoważonego i przebudowę struktury agrarnej wsi, a także zmiany funkcji obszarów wiejskich w kierunku nadania im charakteru wielofunkcyjnego.
- Działania te obok podnoszenia wykształcenia i poziomu świadomości ekologicznej wymagają wsparcia finansowego polityki rozwoju regionu z wykorzystaniem w tym celu środków finansowych z budżetu państwa i przyznawanych w ramach pomocy zagranicznej.
- Przemiany strukturalne, modernizacja gospodarstw a w konsekwencji rozwój obszarów wiejskich Lubelszczyzny mogą być tylko współfinansowane z dochodów własnych rolnictwa kształtujących się na odpowiednim poziomie. Aktualnie poziom ten jest katastrofalnie niski, co stanowi poważne zagrożenie dla regionu.
- Konieczne jest zatem wsparcie finansowe celów priorytetowych, którymi powinny być:
a) poprawa efektywności wykorzystania czynników produkcji, zmierzająca do obniżenia kosztów produkcji, a więc i poprawy dochodowości gospodarstw;
b) rozwój i unowocześnienie infrastruktury technicznej, społecznej i ekonomicznej;
c) poprawa jakości produktów rolnych, zwiększenie stopnia ich przetworzenia oraz skali produkcji;
d) ochrona zasobów naturalnych środowiska przyrodniczego i zapobieganie degradacji jego potencjału.
Stanisław Krasowicz
Prof. dr hab. Stanisław Krasowicz jest wicedyrektorem Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
Literatura
- Adamowski Z. (1981) Podstawy ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw rolnych. PWRiL, Warszawa, s.675.
- Filipiak K., Wilkos S. (1998) Wybrane metody analizy wielozmiennej i ich zastosowanie w badaniach przestrzennych. IUNG Puławy, R(349), s.59
- Fotyma M., Krasowicz S. (2001) Potencjalna produkcyjność gleb gruntów ornych Polski w ujęciu regionalnym. Pamiętnik Puławski, z.124, s.99-108.
- Harasim A. (2001) Wskaźniki oceny regionalnego zróżnicowania rolnictwa. Pamiętnik Puławski, z.124, s.161-169.
- Józefaciuk A., Józefaciuk Cz. (1999) Ochrona gruntów przed erozją. IUNG Puławy, s. 109.
- Krasowicz S. (1999) Intensywność gospodarstw rolnych a zagrożenia dla środowiska przyrodniczego. Zesz. Nauk. SGGW, nr 37: s.171-180.
- Kuś J. (1999) Problemy ekologizacji rolnictwa i obszarów wiejskich. Rocz, Nauk. SERiA, t.I, z.3: 241-249.
- Terelak H. i inni (2000) Pierwiastki śladowe (Cd, Cu, Ni, Pb, Zn) w glebach użytków rolnych Polski. Bibl. Monit. Środ. Warszawa, s. 70.
- Woś A. (1995) Ekonomika odnawialnych zasobów naturalnych. PWN Warszawa, s. 334.
- Praca zbiorowa (1993) Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej wg gmin. IUNG Puławy, ser. A-56, s.248 (suplement).
- Praca zbiorowa (2000) Strategia rozwoju województwa lubelskiego. Biuro Planowania Przestrzennego, Lublin, s. 58.
- Praca zbiorowa (2000) Rocznik statystyczny województw. GUS Warszawa.
- Praca zbiorowa (2000) Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Biuletyn Informacyjny IUNG, Puławy, s. 5-16.
Rys. 1. Podział regionalny woj. lubelskiego
Tabela 1
Rolnictwo Lubelszczyzny na tle kraju
Lp. |
Wskaźniki |
Województwo lubelskie |
Średnio Polska |
Relacja w %
woj. lubelskie/ Polska |
1. |
Powierzchnia ogólna w km2 |
25114 |
312685 |
8,0 |
2. |
Ludność - osób/km2 |
89 |
124 |
71,8 |
3. |
Ludność mieszkająca w miastach w % |
46,6 |
61,9 |
75,3 |
4. |
Udział UR w powierzchni ogółem
w % |
68,4 |
59,0 |
115,9 |
5. |
Udział lasów w powierzchni ogółem w % |
21,7 |
28,5 |
76,1 |
6. |
Struktura UR w % |
|
|
|
|
grunty orne |
81,1 |
76,5 |
106,0 |
|
łąki i pastwiska |
16,9 |
22,1 |
76,5 |
|
sady |
2,0 |
1,4 |
142,9 |
7. |
Wskaźnik bonitacji w pkt. |
|
|
|
|
jakości i przydatności rolniczej gleb |
55,8 |
49,5 |
112,7 |
|
agroklimatu |
10,6 |
9,9 |
107,1 |
|
rzeźby terenu |
4,0 |
3,9 |
102,6 |
|
warunków wodnych |
3,8 |
3,3 |
115,1 |
8. |
Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w pkt. |
74,1 |
66,6 |
111,3 |
9. |
Średnia powierzchnia gospodarstwa indywidualnego w ha UR |
6,1 |
7,0 |
87,1 |
10. |
Wartość skupu produktów rolnych w zł/ha UR (1998) |
1025 |
1034 |
99,1 |
11. |
w tym: produkty roślinne |
451 |
329 |
137,1 |
|
produkty zwierzęce |
574 |
705 |
81,4 |
12. |
Udział zbóż intensywnych
w strukturze zasiewów |
34,5 |
29,7 |
x |
13. |
Średni plon zbóż (1998-2000) t/ha |
2,62 |
2,85 |
91,9 |
Źródło: GUS, IUNG
Tabela 2
Syntetyczne wskaźniki oceny regionalnego zróżnicowania obszarów wiejskich
i gospodarstw rolnych
Województwo |
Wskaźnik jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej |
Potencjał produkcyjny gospodarstw indywidualnych |
punkty |
kolejność |
% |
kolejność |
Dolnośląskie |
74,9 |
2 |
99 |
9 |
Kujawsko-pomorskie |
71,0 |
4 |
139 |
3 |
Lubelskie |
74,1 |
3 |
85 |
12 |
Wielkopolskie |
64,8 |
11 |
135 |
4 |
Zachodniopomorskie |
67,5 |
8 |
131 |
5 |
Średnio Polska |
66,6 |
x |
100 |
x |
Tabela 3
Bonitacja gleb gruntów ornych i trwałych użytków zielonych
w województwie lubelskim i w Polsce
>
Klasy bonitacyjne (grupy klas) |
% |
lubelskie |
Polska |
Grunty orne |
I - IIIb gleby bardzo dobre i dobre
|
45,5 |
29,1 |
IVa i IVb gleby średnie |
34,8 |
39,1 |
V - VIz gleby słabe i bardzo słabe
|
19,7 |
31,8 |
Razem |
100,0 |
100,0 |
Trwałe użytki zielone |
I - III gleby bardzo dobre i dobre
|
16,7 |
14,6 |
IV gleby średnie |
47,0 |
43,2 |
VIz gleby słabe i bardzo słabe
|
36,3 |
42,2 |
Razem |
100,0 |
100,0 |
Źródło: obliczono na podstawie danych Głównego Urzędu Geodezji i Kartografii.
Stan na 1.01.2000 r.
Tabela 4
Struktura jakościowa gleb gruntów ornych i trwałych użytków zielonych
w województwie lubelskim i w Polsce
Grupa gleb |
Kompleks przydatności rolniczej |
% |
Możliwy do uzyskania plon zbóżt/ha |
lubelskie |
Polska |
Grunty orne |
A. Bardzo dobre
|
1, 2, 10 |
31,3 |
24,0 |
5,07 |
B. Dobre |
3, 4, 8, 11 |
26,4 |
25,7 |
4,30 |
C. Średnie
|
5 |
18,6 |
15,9 |
3,81 |
D. Słabe |
6, 9, 12 |
17,2 |
22,6 |
2,86 |
E. Bardzo słabe
|
7, 13 |
6,4 |
11,8 |
2,30 |
Razem
|
x |
100,0 |
100,0 |
x |
Trwałe użytki zielone |
A. Bardzo dobre i dobre
|
1z |
0,9 |
1,8 |
x |
B. Średnie
|
2z |
66,9 |
60,5 |
x |
C. Słabe i bardzo słabe
|
3z |
32,2 |
37,7 |
x |
Razem
|
x |
100,0 |
100,0 |
x |
Tabela 5
Charakterystyka wybranych wskaźników województwa lubelskiego na tle Polski
Wyszczególnienie |
Woj. lubelskie |
Polska |
Produkcja roślinna możliwa do uzyskania (j.zboż./ha) |
50,0 |
47,2 |
Produkcja roślinna rzeczywista w 1999 r. (j.zboż./ha) |
33,9 |
34,3 |
Plon zbóż możliwy do uzyskania (t/ha) |
4,68 |
4,33 |
Plon zbóż rzeczywisty w 1999 r. (t/ha) |
2,80 |
2,93 |
Realizacja produkcji (%) |
67,9 |
72,8 |
Realizacja plonów (%) |
59,8 |
67,8 |
Udział zbóż intensywnych w strukturze zasiewów (%) |
34,5 |
29,7 |
Tabela 6
Zużycie nawozów mineralnych w czystym składniku na 1 ha użytków rolnych
Nawozy |
Lubelskie |
Polska |
1988/89 |
1991/92 |
1999/00 |
1988/89 |
1991/92 |
1999/00 |
N |
61,5 |
32,6 |
39,6 |
82,0 |
33,9 |
48,4 |
P2O5 |
40,0 |
7,8 |
17,4 |
50,9 |
12,2 |
16,7 |
K2O |
45,1 |
9,4 |
19,8 |
62,6 |
16,0 |
20,7 |
NPK |
146,6 |
49,8 |
76,8 |
195,5 |
62,1 |
85,8 |
Tabela 7
Charakterystyka obszarów wiejskich województwa lubelskiego w 2000 r.
Wyszczególnienie |
Woj. lubelskie |
Polska |
Obszary prawnie chronione (%) pow. ogólnej |
22,7 |
32,5 |
w tym: |
|
|
parki narodowe
|
0,7 |
1,0 |
rezerwaty przyrody
|
0,5 |
0,5 |
parki krajobrazowe
|
9,2 |
7,8 |
obszary chronionego krajobrazu
|
12,0 |
22,8 |
Gęstość zaludnienia (osób/km2) |
89,0 |
124 |
Ludność zamieszkała na obszarach wiejskich (%) |
53 |
38 |
Pracujący w rolnictwie (%) |
52,0 |
28,5 |
Mieszkania wiejskie wyposażone w wodociągi (%) |
63,7 |
83,1 |
Ludność wiejska obsługiwana przez oczyszczalnie ścieków (%) |
9,2 |
10,7 |
Linie kolejowe (km/100 km2) |
4,2 |
6,9 |
Drogi utwardzone (km/100km2) |
72,3 |
79,9 |
Tabela 8
Charakterystyka zmiennych w wydzielonych subregionach woj. lubelskiego
Lp |
Zmienne |
Skupienie |
Województwo |
I |
II |
III |
IV |
V |
n=4 |
n=4 |
n=5 |
n=5 |
n=6 |
X |
1 |
Wskaźnik jakości GO w pkt. |
66,5 |
45,9 |
46,9 |
64,5 |
60,7 |
55,8 |
2 |
Wskaźnik wrpp wg IUNG w pkt. |
82,6 |
62,5 |
70,1 |
89,5 |
77,2 |
74,1 |
3 |
Użytki rolne (UR) w tys. ha |
3,0 |
108,5 |
80,3 |
91,8 |
68,5 |
X |
4 |
% TUZ w strukturze UR |
14,6 |
31,9 |
23,6 |
13,6 |
11,7 |
21,7 |
5 |
% 6 podst. zbóż w strukturze zasiewów |
65,1 |
77,9 |
72,5 |
68,8 |
67,2 |
69,9 |
6 |
Średni plon zbóż w dt/ha |
26,6 |
24,9 |
25,1 |
29,6 |
26,4 |
26,6 |
7 |
Obsada sztuk bydła na 100 ha UR |
5,5 |
31,5 |
41,8 |
35,2 |
39,3 |
36,0 |
8 |
Obsada trzody chlewnej na 100 ha UR |
14,5 |
83,0 |
91,8 |
57,2 |
88,7 |
77,0 |
9 |
Powierzchnia gospodarstwa w ha |
3,7 |
8,7 |
6,1 |
6,0 |
5,0 |
6,1 |
10 |
% gospod. o powierzchni od 1-5 ha |
80,1 |
37,4 |
48,8 |
52,6 |
59,3 |
52,0 |
11 |
% gospod. o powierzchni powyżej 15 ha |
1,7 |
12,9 |
3,6 |
4,2 |
1,5 |
4,4 |
12 |
Ludność mieszkająca na wsi w % ogółu |
X |
77,7 |
67,9 |
71,2 |
66,6 |
53,6 |
13 |
% utrzymujących się wyłącznie z pracy
w gospodarstwie rolnym |
29,4 |
41,2 |
42,0 |
43,3 |
40,1 |
30,9 |
14 |
Gęstość zaludnienia na 1 km2 |
X |
40,3 |
74,4 |
82,6 |
93,0 |
89,0 |
powrót do wydawnictwa
|