Czynniki ograniczające wykorzystanie potencjału rolnictwa Lubelszczyzny
W porównaniu z rozwiniętymi gospodarczo państwami Europy Zachodniej, Polska jest krajem o znacznym potencjale produkcyjnym rolnictwa [3, 10]. Z analiz wynika jednak, że potencjał ten jest słabo wykorzystany [2, 10]. Ponadto różnorodność warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych powoduje, że stopień wykorzystania potencjału rolnictwa jest zróżnicowany regionalnie [3].
Wykorzystanie potencjału rolnictwa w regionie jest pochodną oddziaływania różnych grup uwarunkowań, zarówno sprzyjających jak i ograniczających.
Szczegółowa analiza danych statystycznych [7, 8] wskazuje, że województwo lubelskie dysponuje znacznymi zasobami podstawowych czynników produkcji tj. ziemi, pracy i kapitału. Ma ono również korzystne, z punktu widzenia produkcji rolniczej, warunki przyrodnicze [4, 6]. Nasuwa się zatem pytanie; co powoduje że ze względu na wielkość Produktu Krajowego Brutto (PKB) w przeliczeniu na jednego mieszkańca województwo to zajmuje ostatnią lokatę w kraju? [6].
Celem opracowania jest próba przedstawienia czynników ograniczających wykorzystanie potencjału rolnictwa Lubelszczyzny.
Jako podstawę analizy wykorzystano dane statystyczne GUS charakteryzujące rolnictwo i obszary wiejskie Lubelszczyzny na tle kraju, stanowiącego układ odniesienia. Wykorzystano również wyniki badań IUNG w Puławach i Stacji Chemiczno-Rolniczej w Lublinie, dotyczące uwarunkowań przyrodniczo-agrotechnicznych oraz ekonomiczno-organizacyjnych. Ważnym źródłem informacji były także opracowania innych autorów, specjalizujących się w problemach regionalnego zróżnicowania rolnictwa i agrobiznesu [1, 2, 10]. Oceną objęto tylko wybrane aspekty problematyki, co zadecydowało o wyborze wskaźników i zakresie analizy.
Szczegółową charakterystykę potencjału rolnictwa Lubelszczyzny i jego wykorzystania przedstawiono we wcześniejszym opracowaniu [4]. W niniejszej pracy podjęto próbę wskazania przyczyn relatywnie słabego wykorzystania potencjału rolnictwa województwa lubelskiego.
Analiza oparta na średnich z 3 lat (1999-2001) była ukierunkowana na udokumentowanie trzech tez, stanowiących myśl przewodnią opracowania, a mianowicie:
- O wykorzystaniu potencjału rolnictwa Lubelszczyzny, wyznaczonego przez warunki przyrodnicze opisane za pomocą wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej, decydują uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne.
- W warunkach gospodarki rynkowej siła oddziaływania warunków ekonomiczno-organizacyjnych na wykorzystanie potencjału rolnictwa województwa lubelskiego relatywnie wzrosła.
- O wykorzystaniu potencjału rolnictwa ocenianego w skali całego regionu, na tle kraju, decyduje także wewnętrzne zróżnicowanie pomiędzy jednostkami administracyjnymi i subregionami województwa lubelskiego.
Podstawowe relacje między czynnikami produkcji w województwie lubelskim, na tle wybranych województw i kraju przedstawiono w tabeli 1.
Jak wynika z porównania głównym wyznacznikiem relacji między czynnikami produkcji w rolnictwie Lubelszczyzny jest liczba zatrudnionych, decydująca o proporcjach: praca - ziemia i praca - kapitał. Województwo lubelskie charakteryzuje się niższą niż przeciętnie w Polsce powierzchnią użytków rolnych i wartością kapitału na 1 zatrudnionego, co jest konsekwencją relatywnie większego zatrudnienia w rolnictwie. Mierniki zaprezentowane w tabeli w mają charakter cząstkowy i charakteryzują tylko wybrane aspekty wykorzystania potencjału.
Zdaniem Poczty [10] opracowanie syntetycznych wskaźników wykorzystania potencjału produkcyjnego rolnictwa w ujęciu regionalnym jest jednym z trudniejszych metodologicznie problemów w ekonomice rolnictwa. Z konieczności stosuje się więc szereg wskaźników cząstkowych, często wzajemnie ze sobą skorelowanych. Wskaźniki te przyjmuje się za podstawę charakterystyki wykorzystania potencjału rolnictwa w regionie.
W tabeli 2 przedstawiono wykorzystanie potencjału rolnictwa Lubelszczyzny, na tle kraju, za pomocą kilku wybranych subiektywnie wskaźników.
Jak wynika z porównania zamieszczonego w tabeli 2 wyraźnie lepsze, w porównaniu ze średnimi dla kraju, warunki przyrodnicze nie znajdują odzwierciedlenia w poziomie wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych oraz w intensywności organizacji rolnictwa.
W krajach Unii Europejskiej wielkość PKB na jednego mieszkańca jest jednym z kryteriów zaliczenia regionu do obszarów problemowych [2]. Gdy wskaźnik ten kształtuje się na poziomie 75% średniej, region jest zaliczany do grupy problemowych, wymagających wsparcia z UE.
W województwie lubelskim niski poziom PKB na 1 mieszkańca ma charakter trwały. Świadczą o tym dane zamieszczone w tabeli 3.
Jedną z przyczyn słabego wykorzystania potencjału gospodarczego Lubelszczyzny jest dominacja rolnictwa w strukturze agrobiznesu. Uwidacznia się ona zarówno w zasobach produkcyjnych jak i w wytwarzanym produkcie. Sytuacja ta przesądza o niskiej produktywności zasobów nie tylko w samym rolnictwie, lecz także w całym agrobiznesie (tab. 4).
Wysoki poziom zatrudnienia w rolnictwie Lubelszczyzny hamuje transfer postępu technologicznego do gospodarstw rolnych. Brak alternatywnych źródeł dochodów oraz niskie kwalifikacje znacznej części pracujących w rolnictwie wpływają również na wysoką pracochłonność produkcji i niskie dochody ludności rolniczej. Należy podkreślić, że w województwie lubelskim związki między poszczególnymi ogniwami agrobiznesu są relatywnie słabe. Świadczą o tym relacje między gospodarstwami rolnymi a sferą przetwórstwa rolno-spożywczego. Związki integracyjne przemysłu rolno-spożywczego z gospodarstwami rolnymi dostarczającymi surowiec są słabe. Powoduje to, że nawet gospodarstwa wyspecjalizowane w określonych kierunkach produkcji mają trudności ze zbytem swych produktów. Czynnikiem potęgującym ten problem jest rozdrobnienie agrarne i będące jego konsekwencjami niska towarowość produkcji, rozproszenie producentów, niejednorodność i zróżnicowana jakość dostarczanego surowca.
Typowe dla znacznej części Lubelszczyzny zjawisko tzw. uciążliwej szachownicy gruntów jest również jedną z ważnych barier ograniczających (tab.5). Duża liczba działek o niewielkiej powierzchni, współtworzących małe, typowe dla znacznej części woj. lubelskiego gospodarstwo powoduje wzrost kosztów produkcji, obniża efektywność gospodarowania, przyczynia się do zaniedbań w agrotechnice i jest jedną z przyczyn postępującej ekstensyfikacji rolnictwa. Rozdrobnienie agrarne i szachownica gruntów są też przyczynami wzrostu udziału ugorów i odłogów w powierzchni gruntów ornych w województwie lubelskim (tab. 6).
Zróżnicowanie ważniejszych wskaźników charakteryzujących rolnictwo Lubelszczyzny według powiatów ziemskich ilustrują dane zamieszczone tabeli 7.
Jak wynika z danych zamieszczonych w tabeli 7 zróżnicowanie rolnictwa pomiędzy powiatami, dotyczy zarówno warunków naturalnych jak również organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz struktury agrarnej. Występuje ponadto zróżnicowanie intensywności gospodarowania oraz poziomu kultury rolnej. Przestrzenne zróżnicowanie wybranych wskaźników jest znaczne. Korzystniejsze z punktu widzenia produkcji rolnej warunki przyrodnicze występują w środkowej i południowej części województwa.
Analiza wykazała, że o zróżnicowaniu udziału ugorów i odłogów, obok jakości gleb, decydowały uwarunkowania organizacyjno-ekonomiczne (wielkość i struktura gospodarstw). Udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych średnio w województwie lubelskim wynosi ponad 50% [9]. Około 40% gleb wskazuje bardzo niską i niską zasobność w fosfor oraz magnez i aż 47% w przyswajalny potas.
Według opinii Stacji Chemiczno-Rolniczej w Lublinie [9] około 60% gleb Lubelszczyzny wymaga wapnowania, które "poprawia właściwości fizykochemiczne, chemiczne i fizyczne, sprzyja wzrostowi plonów roślin uprawnych oraz podnosi ich jakość".
Wyraźnie wyższym udziałem gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych wyróżniają się powiaty położone w północnej części województwa lubelskiego. Zróżnicowanie przestrzenne udziału gleb o bardzo niskiej i niskiej zasobności w P, K i Mg wywiera wpływ na poziom i jakość plonów.
Większą obsadą inwentarza w przeliczeniu na sztuki duże (SD) na 100 ha użytków rolnych charakteryzują się powiaty położone w północno-zachodniej części województwa (łukowski, rycki i radzyński) oraz położony w części środkowej powiat lubelski. Natomiast większą średnią powierzchnią gospodarstw wyróżniają się powiaty położone w północno-wschodniej części Lubelszczyzny, charakteryzujące się gorszymi warunkami przyrodniczymi, głównie glebowymi oraz wyższym udziałem trwałych użytków zielonych.
Wyniki przeprowadzonej oceny wykorzystania elementów współtworzących potencjał rolnictwa w województwie lubelskim zaprezentowano w tabeli 8.
Jak wynika z tabeli 8 o wykorzystaniu zasobów ziemi, pracy i kapitału w rolnictwie województwa lubelskiego decyduje oddziaływanie całego szeregu czynników ograniczających, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Najbardziej istotne znaczenie ma jednak sytuacja ekonomiczna Lubelszczyzny jako regionu. Sytuację tę charakteryzują w sposób ogólny, następujące wskaźniki:
- Udział regionu w tworzeniu PKB około 4,2%.
- Wielkość PKB/1 mieszkańca około 70% średniej krajowej, 25% średniej UE.
- Udział w krajowej produkcji przemysłowej 2,9%.
- Udział w zatrudnieniu w przemyśle 3,4%.
- Nasycenie przedsiębiorczością - 57,7 podmiotów/1000 mieszkańców (ok. 75% średniej krajowej).
- Struktura przedsiębiorczości:
- handel i usługi 40%,
- działalność produkcyjna 10%,
- budownictwo 10%,
- obsługa nieruchomości i firm 11%.
- Brak miejsc pracy dla ludności w wieku produkcyjnym (co 3 osoba w wieku produkcyjnym jest bez pracy).
- Dekapitalizacja potencjału produkcyjnego w rolnictwie i przetwórstwie.
Wskaźniki te charakteryzują aktualną sytuację Lubelszczyzny, jako regionu rolniczego. Ponadto wskazują one niezbędne kierunki działań perspektywicznych.
Podsumowanie i wnioski
Reasumując należy stwierdzić, że podstawową przyczyną relatywnie niskiego wykorzystania potencjału rolnictwa Lubelszczyzny jest niedostateczny rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Znaczną część towarowej produkcji rolniczej województwa stanowią surowce dla przetwórstwa, a nie produkty przetworzone, charakteryzujące się większym udziałem tzw. wartości dodanej. Upadek lub trudna sytuacja ekonomiczna wielu zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego to ważne wyznaczniki sytuacji dochodowej, zarówno producentów rolnych jak i znacznego odsetka mieszkańców Lubelszczyzny. Analiza potwierdziła sformułowane na wstępie tezy, ukazując jednocześnie szereg cech specyficznych rolnictwa Lubelszczyzny. Upoważnia ona do następujących wniosków:
- O wykorzystaniu potencjału rolnictwa Lubelszczyzny decydują przede wszystkim uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne, a szczególnie surowcowy charakter produkcji.
- Rolnictwo Lubelszczyzny wymaga zdecydowanego wdrażania postępu technologicznego w produkcji roślinnej i zwierzęcej, rozbudowy i unowocześnienia infrastruktury obszarów wiejskich oraz zwiększenia udziału produktów przetworzonych w strukturze produkcji towarowej.
- Występujące zaniedbania w zakresie przemysłu spożywczego oraz zła sytuacja ekonomiczna rolnictwa Lubelszczyzny wskazują na konieczność wsparcia finansowego wszelkich przedsięwzięć warunkujących przebudowę struktury agrarnej wsi, a także nadanie jej charakteru wielofunkcyjnego.
- Działania te wymagają wsparcia finansowego z wykorzystaniem w tym celu środków finansowych z budżetu państwa i przyznawanych w ramach pomocy zagranicznej. Przemiany strukturalne, modernizacja gospodarstw, a w konsekwencji rozwój obszarów wiejskich Lubelszczyzny powinny być współfinansowane z dochodów własnych rolników, które muszą jednak kształtować się na odpowiednim poziomie, znacznie wyższym niż dotychczas.
Tabela 1. Zasoby czynników produkcji rolniczej oraz wybrane relacje między nimi (średnie z lat 1999-2001).
Tabela 8. Czynniki decydujące o wykorzystaniu potencjału rolnictwa Lubelszczyzny
Literatura
- Błażek M (2000). Regionalne uwarunkowania rozwoju obszarów wiejskich i gospodarstw rolnych. Rocz. Nauk. SERiA, 2(5), s. 42-47.
- Heller J. (2000). Regionalizacja obszarów wiejskich w Polsce. Studia i Monografie 99, IERiGŻ, Warszawa, ss. 160.
- Krasowicz S., Igras J. (2003). Regionalne zróżnicowanie wykorzystania potencjału rolnictwa w Polsce. IUNG Puławy, Pam. Puł., z. 132, s. 233-251.
- Krasowicz S. (2002). Potencjał produkcyjny rolnictwa Lubelszczyzny i jego wykorzystanie Biul. Inf. PAN Lublin, 7, s. 38-50.
- Praca zbiorowa (2000). Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Biul. Inf. IUNG Puławy, s. 5-16.
- Praca zbiorowa (2000). Strategia rozwoju województwa lubelskiego. Biuro Planowania Przestrzennego, Lublin, s. 58.
- Praca zbiorowa (2002). Rocznik statystyczny. GUS, Warszawa.
- Praca zbiorowa (2002). Rocznik statystyczny woj. lubelskiego. US, Lublin.
- Praca zbiorowa (2003). Raport o stanie środowiska województwa lubelskiego w 2002 r. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Lublin, ss. 256.
- Praca zbiorowa (2002). Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce
w procesie integracji z Unią Europejską. AR Poznań.
Stanisław Krasowicz
Prof. dr hab. Stanisław Krasowicz jest wicedyrektorem Instytutu Uprawy Nawożenia
i Gleboznawstwa w Puławach oraz członkiem Komisji Rolnictwa Oddziału PAN w Lublinie.
powrót do wydawnictwa
|