TEKA
Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa VIIIA/2008.
Commission of Motorization and Power Industry in Agriculture

Spis treści - plik PDF

Strona redakcyjna - editorial page - plik PDF

PHENOMENON OF LOAD LOSSES AT THE ENGINESTART-UP STAGE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Karol Franciszek Abramek

Department of Motor Vehicle Exploitation, Faculty of Mechanical Engineering and Mechatronics, Szczecin University of Technology

Summary. In the paper are presented the results of exhaust gas scavenging testing for the start-up speed. The speed of SB-3.1 engine was determined by means of external driving device composed of a three-phase motor, gearbox, unidirectional clutch and control desk. The obtained findings allowed for an evaluation of the character of changes in the course of exhaust gas scavenging curve from a basic zero speed to the rotational speed of engine crankcase at which the start-up takes place. Exhaust gas scavenging measurements were made in different measuring series in order to determine the effect of oil film development on cylinder bearing surface on the phenomenon of exhaust gas scavenging into crankcase casing.

Key words: blow-by, combustion engines, piston, piston rings, cylinder.

ZJAWISKO STRAT OBCIĄŻENIA W FAZIE STARTU SILNIKA

Streszczenie. Praca przedstawia wyniki analizy recyrkulacji spalin wydechowych w celu ustalenia prędkości startowej. Określono prędkość silnika SB-3.1 przy pomocy zewnętrznego urządzenia kierującego składającego się z trójfazowego silnika, skrzyni biegów, jednokierunkowego sprzęgła oraz pulpitu kontrolnego. Wyniki testów pozwoliły ocenić charakter zmian w przebiegu krzywej recyrkulacji spalin wydechowych od wyjściowej prędkości zerowej do prędkości obrotowej skrzyni korbowej silnika przy starcie. Dokonano serii pomiarów recyrkulacji spalin wydechowych w celu ustalenia wpływu osadzania się oleju na powierzchni nośnej cylindra na zjawisko recyrkulacji spalin wydechowych do obudowy skrzyni korbowej.

Słowa kluczowe: przedmuch, silniki spalinowe, tłok, pierścienie tłokowe, cylinder.



GENERALIZATION OF INTEGRAL THEOREM REPRESENTATIONS - pełny artykuł (full article) - plik PDF

* Mariya Branspiz ** Stanisław Sosnowski

* The Volodymyr Dahl East-Ukrainian National University ** Uniwersytet Rzeszowski

Summary. It is shown that the known theorems about volume integration of some differential-vectorial operations can be written as one analytical expression.

Key words: volume integration, surface integration.

UOGÓLNIENIE INTEGRALNYCH REPREZENTACJI TWIERDZEŃ

Streszczenie. Wykazano, że znane twierdzenia o integracji objętościowej pewnych operacji różniczkowo-wektorialnych mogą być zapisane jako jedno działanie analityczne.

Słowa kluczowe: integracja objętościowa, integracja powierzchniowa.



SIMULATION OF THE SUGAR BEET ROOT CROPS VIBRATION AT DIGGING - pełny artykuł (full article) - plik PDF

*Volodymyr Bulgakov
**Janusz Nowak

* Department of Mechanics, National Agricultural University of Ukraine,
Heroyiv Oborony Str.15, Building 11, Kyiv, 03041, Ukraine,
tel. +380445278263; mechanics@nauu.kiev.ua

** Management and Production Engineering Department, University of Life Sciences in Lublin
Głęboka Str.28, 20-612 Lublin, Poland

Summary. A new mathematical model is developed which describes the process of beet root crop direct extraction from soil, realized under act of vertical disturbing force and traction effort, which are transmitted to the root crop from a vibration digger. Some sets of differential equations, whose solution has enabled to determine the law of the root crop movement during its direct vibration extraction are received.

Key words: sugar beet, root crop, vibration digger, elastic medium, differential equations of movement, oscillation, amplitude, frequency.

SYMULACJA WIBRACJI KORZENI BURAKA CUKROWEGO W ZESPOLE WYORUJĄCYM

Streszczenie. W pracy przedstawiono nowy model matematyczny opisujący wyciąganie korzeni buraków cukrowych z gleby w wyniku działania sił przenoszonych na korzeń z wibracyjnych lemieszy. Przedstawiono kilka układów równań różniczkowych, których rozwiązanie pozwala określić prawa ruchu korzenia podczas wyciągania z gleby.

Słowa kluczowe: burak cukrowy, korzeń, wibracyjny wyorywacz, sprężysty ośrodek, równania różniczkowe ruchu, drgania, amplituda, częstotliwość.



THE METHOD OF REGIONAL ASSESSMENT OF VEHICLES' EXPLOATATION SAFETY IN CONDITIONS OF HETEROGENEITY OF STATISTICAL VARIABLES - pełny artykuł (full article) - plik PDF

*Zbigniew Burski
**Paweł Burski, Andrzej Burski

* University of Sciences in Lublin, Faculty of Production Engineering, Department of Power Industry and Vehicles
** Public Prosecutor's Office in Lublin

Summary: The thesis presents a method of regional assessment of vehicles' exploitation safety in conditions of heterogeneity of statistical variables. Executed researches concern results of car thefts on the basis of the data from Regional Police Stations. As an indicator a distribution series was adopted of a coefficient of car theft growth in selected regions of the country.

Key words: management of safety, vehicles' exploitation, motor crime, regionalization, cluster analysis.

METODA REGIONALNEJ OCENY BEZPIECZEŃSTWA EKSPLOATACJI POJAZDÓW W WARUNKACH NIEJEDNORODNOŚCI ZMIENNYCH STATYSTYCZNYCH

Streszczenie. W pracy przedstawiono metodę regionalnej oceny bezpieczeństwa eksploatacji pojazdów w warunkach niejednorodności zmiennych statystycznych. Przeprowadzone badania dotyczą wyników kradzieży samochodów na podstawie danych Komend Regionalnych Policji. Jako wskaźnik przyjęto szereg rozdzielczy współczynnika wzrostu kradzieży w wybranych regionach kraju.

Słowa kluczowe: zarządzanie bezpieczeństwem, eksploatacja pojazdów, przestępczość motoryzacyjna, regionalizacja, analiza skupień.



EVALUATION OF ENERGY-CONSUMPTION IN THE VEHICLES OF EU INTERNATIONAL COMMUNICATION INFRASTRUCTURE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Zbigniew Burski, Izabela Mijalska-Szewczak

University of Life Sciences in Lublin, Faculty of Production Engineering,
Department of Power Industry and Vehicles

Summary. In the present work an evaluation is carried out of a vehicle's energy-consumption in the range of kinetic energy depending on speed profile implementation of disperse phase, acceleration and braking (retarded motion). The analysis included the vehicles' driving speed profiles on motorways in Germany, France and Spain. Variable statistic parameter calculations and indicator of distribution probability (WPR) were used for the analyses.

Key words: transportation logistics, vehicle's energy-consumption, kinetic energy loss, distribution of driving speed, statistic parameters, indicator of distribution probability.

OCENA ENERGOCHŁONNOŚCI POJAZDU W MIĘDZYNARODOWEJ INFRASTRUKTURZE KOMUNIKACYJNEJ UE

Streszczenie. W pracy przedstawiono ocenę energochłonności pojazdu w zakresie energii kinetycznej zależnej od realizowanego profilu prędkości fazy rozpędzania i przyśpieszania oraz hamowania (ruchu opóźnionego). Badaniom poddano przebiegi profilu prędkości jazdy pojazdu po autostradach Niemiec, Francji i Hiszpanii. W analizie wykorzystano obliczenia parametrów statystycznych zmiennych oraz wskaźnika podobieństwa rozkładów (WPR).

Słowa kluczowe: logistyka transportowa, energochłonność pojazdu, energia kinetyczna strat, rozkład prędkości jazdy, parametry statystyczne, wskaźnik podobieństwa rozkładu.



METHODS OF DATABASES OPTIMIZATION WITH THE PURPOSE OF THEIR PRODUCTIVITY IMPROVEMENT pełny artykuł (full article) - plik PDF

* Valeriy Dyadychev, Andriy Kolesnikov
** Stanisław Sosnowski

* The East Ukraine Volodymyr Dahl National University,
** Uniwersytet Rzeszowski

Summary. The article deals with the optimization of databases. The choice of the theme is determined by the fact that the Internet technologies are widespread and database applications with WEB-interface are widely popular. With the help of normalization, fields indexation, queries sentences making methods usage the task of a particular database productivity improvement in conditions of Web-environment functioning has been solved.

Key words: database, primary key, foreign key, index, indexation, optimization, productivity, normalization, essence, attribute, relations, field, row, query.

METODY OPTYMALIZACJI BAZ DANYCH W CELU ULEPSZENIA ICH WYDAJNOŚCI

Streszczenie. Tematem pracy jest optymalizacja baz danych. Wybór tematu podyktowany jest faktem, że technologie internetowe stały się bardzo popularne i aplikacje baz danych szeroko występują w interfejsach WEB. Rozwiązano zadanie znacznego ulepszenia wydajności baz danych w warunkach środowiska WEB poprzez normalizację, indeksację dziedzin oraz formułowanie zapytań.

Słowa kluczowe: baza danych, klucz pierwotny, klucz obcy, indeks, indeksacja, optymalizacja, wydajność, normalizacja, esencja, atrybut, relacje, dziedzina, szereg, zapytanie.



THERMAL QUARANTINE OF APPLES AS A FACTOR FORMING ITS MECHANICAL PROPERTIES pełny artykuł (full article) - plik PDF

Tomasz Guz

Department of Food Engineering and Machinery, University of Life Sciences in Lublin

Summary. The paper presented an attempt at application of thermal treatment to the apples of Gala and Jonica cultivars, stored in a regular cold store and in an ULO chamber (1.5% oxygen + 2.4% carbondioxide). The effects of the following parameters: time of storage, change of storage conditions and thermal treatment (quarantine) were analysed as affecting elastic characteristics of apple flesh, which is an important factor to maintain the high quality of fruit during storage and market turnover. The stored apples were successively taken from both chambers (every 30 days) and heated for 96 hrs at the temperature of 39 deg C. Next, the fruit were stored for 17 days at the temperature of 6 and 20 deg C. The effect of quarantine was compared with the control fruit. Cylindrical samples (d=13 mm, h=10 mm) were taken from apple flesh and subjected to compression and double compression tests (TPA). Under the mentioned conditions the quarantine retained higher elasticy and cohesion of the apple flesh samples, both fresh and stored in ULO chamber. Heating of apples being more ripened (taken from regular cool-store) reduced flesh elasticity in apples of Gala cultivar or there were no significant differences in comparison to control apple sample (for Jonica cultivar).

Key words: apples, storage, thermal quarantine, mechanical properties.

KWARANTANNA TERMICZNA JABŁEK JAKO CZYNNIK KSZTAŁTUJĄCY ICH WŁASNOŚCI MECHANICZNE

Streszczenie. W przedstawionej pracy wykonano próbę zastosowania zabiegu termicznego dla jabłek odmiany Gala oraz Jonica przechowywanych w chłodni zwykłej jak i komorze ULO (1,5%O2 + 2,4%CO2). Analizowano wpływ takich czynników jak czas składowania, zmiana warunków przechowywania oraz obróbki termicznej (kwarantanny) na kształtowanie właściwości sprężystych miąższu jabłek, które są ważnym czynnikiem wpływającym na utrzymanie wysokiej jakości owoców podczas składowania oraz obrotu towarowego Owoce podczas składowania pobierano sukcesywnie z obu komór (co 30 dni) a następnie ogrzewano przez 96h w temperaturze 39°C. Surowiec składowano po tym zabiegu przez 17 dni w temp. 20°C oraz 6°C. Efekt kwarantanny porównywano z próbą kontrolną. Z miąższu owoców pobierano próbki walcowe (d=13mm, h=10mm), które poddawano testom ściskania oraz ściskania podwójnego (TPA). Kwarantanna przeprowadzona w tych warunkach powodowała utrzymanie wyższej sprężystości oraz spoistości próbek miąższu owoców świeżych oraz przechowywanych komorze ULO. Ogrzewanie surowca znajdującego się w stanie bardziej zaawansowanej dojrzałości (pobieranego z chłodni zwykłej) powodowało spadek sprężystości miąższu owoców odmiany Gala lub brak istotnych różnic w porównaniu z próbą kontrolną (odmiana Jonica).

Słowa kluczowe: jabłka, przechowywanie, kwarantanna termiczna, właściwości mechaniczne.



DESIGN OF PROCESS OF FRICTION OF ROLLING WITH SLIDING - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Irina Kirichenko, Alexandr Kashura, Michail Kashura

The Volodymyr Dahl East-Ukrainian National University

Summary. In the article the question of design of processes of friction is considered at rolling with sliding. A mathematical model of the interaction between wheel pairs and rails for different friction conditions and arbitrarily assigned position of wheel pairs relative to rails was made. The proposed model is the basis for determining tractive and braking properties for railway vehicles on design stages and gives input characteristics for the development of control strategies for a microprocessor control system.

Key words: the rolling with sliding, external friction, rolling contact

PLANOWANIE PROCESU TARCIA PODCZAS TOCZENIA ŚLIZGOWEGO

Streszczenie. W artykule przedstawiono problem planowania procesów tarcia podczas toczenia ślizgowego. Opracowano matematyczny model interakcji pomiędzy parami kół a szynami dla różnych warunków tarcia i dowolnie przydzielonych ustawień par kół w stosunku do szyn. Zaproponowany model jest podstawą dla określenia właściwości pociągowych oraz hamowania dla pojazdów szynowych na etapie planowania i zapewnia wstępne dane dla rozwoju strategii kontrolnych w systemie kontroli mikroprocesorów.

Słowa kluczowe: toczenie ślizgowe, tarcie zewnętrzne, styk toczenia.



INFLUENCE OF PHYSICAL PROPERTIES OF LIQUID ON ACOUSTIC POWER OF ULTRASONIC PROCESSOR - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Zbigniew Kobus, Elżbieta Kusińska

Department of Food Engineering and Machines, University of Life Sciences in Lublin, Doświadczalna 44, 20-236 Lublin, e-mail: zbigniew.kobus@up.lublin.pl

Summary. In this paper the energy transformation during ultrasonic treatment was studied. The measurements of two different locations of an ultrasonic treatment: the electrical power input at the transducer (displayed at the frequency generator) and the acoustic power dissipated in the liquid medium were carried out. The raw materials were water and ethyl alcohol. An influence of physical properties of the liquids on density of acoustic power and efficiency of an ultrasonic transducer was shown.

Key words: power ultrasound, energy conversion, efficiency of ultrasonic transducer.

WPŁYW FIZYCZNYCH WŁAŚCIWOŚCI CIECZY NA MOC AKUSTYCZNĄ WYTWARZANĄ PRZEZ PROCESOR ULTRADŹWIĘKOWY

Streszczenie. W pracy przedstawiono transformacje energii w trakcie obróbki ultradźwiękowej cieczy. Zmierzono dwa rodzaje energii wytwarzanej przez procesor ultradźwiękowy: energię elektryczną dostarczaną do przetwornika ultradźwiękowego (wyświetlaną na generatorze ultradźwięków) oraz energię akustyczną promieniowaną do obrabianej cieczy. Materiałem badawczym była woda i alkohol etylowy. Wykazano wpływ fizycznych właściwości badanych cieczy na gęstość energii akustycznej produkowanej przez procesor ultradźwiękowy oraz sprawność przetwornika ultradźwiękowego.

Słowa kluczowe: ultradźwięki dużej mocy, transformacje energii, sprawność przetwornika ultradźwiękowego.



MODELLING FUNCTIONING PARAMETERS OF RAIN KINETIC ENERGY INDICATOR - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Ryszard Konieczny

Institute for Land Reclamation and Grassland Farming (ILRGF) at Falenty,
Western Pomeranian Research Centre in Szczecin, Czesława Str. 9, 71-504 Szczecin, Poland,
e-mail: rkoniecz@poczta.onet.pl

Summary. The paper includes the structure and functioning principle of a new type of device to indicate the energy and measurement of rainfalls and outline information on the purpose of application of the technical solution in forecasting the phenomena of water erosion intensity of farming soils. The method of mathematical modelling of the functioning parameters was presented and kinetic energy of rainfall waters determined for specific farmland area with known slope of soil. Basing on relevant research it was assumed that the mathematical modelling of rainfall indicator functioning parameters and ability to determine the kinetic energy of rainfall water jet over farmland will enable effective agricultural engineering measures to be taken against the negative effects of water erosion of soils.

Key words: rainfall water parameter indicator, modelling, water erosion, farm soils.

MODELOWANIE PARAMETRÓW PRACY URZĄDZENIA DO WYZNACZANIA ENERGII KINETYCZNEJ DESZCZU

Streszczenie. W artykule przedstawiono budowę i zasadę działania urządzenia nowego typu do wyznaczania energii i pomiaru siły opadu wód atmosferycznych oraz w zarysie zapoznano z celowością stosowania technicznego rozwiązania w prognozowaniu zjawisk natężenia erozji wodnej gleb rolniczych. Zaprezentowano sposób matematycznego modelowania parametrów pracy urządzenia i wyznaczono dla określonej powierzchni gruntu rolniczego o znanym skłonie gleby energię kinetyczną wód opadowych. W oparciu o naukowe rozważania założono, że matematyczne modelowanie parametrów pracy parametryzatora wód opadowych oraz umiejętność wyznaczania energii kinetycznej strumienia deszczu atmosferycznego nad gruntami użytkowanymi rolniczo umożliwi skuteczne agrotechniczne działania przed negatywnym skutkiem erozji wodnej gleb.

Słowa kluczowe: parametryzator wód opadowych, modelowanie, erozja wodna, gleby rolnicze.



DETERMINATION OF KINETIC ENERGY OF PHOSPHORUS IN THE OPEN TROUGH WATERS OF LAKE STARZYC - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Ryszard Konieczny

Institute for Land Reclamation and Grassland Farming (ILRGF) at Falenty, Western Pomeranian Research Centre in Szczecin, Czesława Str. 9, 71-504 Szczecin, Poland, e-mail: rkoniecz@poczta.onet.pl

Summary. The paper concerns the problem of land (including farmland) effect on the quality level of surface waters and hazards to the flow-through lakes in consequence of the kinetic energy of the phosphate phosphorus transported by the open trough waters. The presentation of the mathematical method to determine the mass and kinetic energy of phosphate phosphorus in the open trough waters of lake Starzyc is the assumed target of this paper. The assumption was that the presented results should become the foundation for measures aimed at restriction of the unwanted phosphorus load to admissible figures, in order to improve the quality level of the open trough waters of lake Starzyc.

Key words: kinetic energy, phosphorus, flowing waters, lakes.

WYZNACZENIE ENERGII KINETYCZNEJ FOSFORU W WODACH KORYT OTWARTYCH JEZIORA STARZYC

Streszczenie. Opracowanie dotyczy problemu oddziaływania terenów, w tym rolniczych, na stan jakości wód powierzchniowych oraz zagrożeń dla jezior przepływowych wynikających z energii kinetycznej masy fosforu fosforanowego transportowanego wodami koryt otwartych. Za cel pracy przyjęto przedstawienie sposobu matematycznego wyznaczenia masy i energii kinetycznej fosforu fosforanowego w wodach koryt otwartych jeziora Starzyc. Założono, że w oparciu o zaprezentowane wyniki badań uruchomione zostaną w zlewni jeziora Starzyc działania zmierzające do ograniczenia nieporządnego ładunku fosforu na wartości dopuszczalne dla poprawy stanu jakości wód koryt otwartych i jeziora Starzyc.

Słowa kluczowe: energia kinetyczna, fosfor, wody płynące, jeziora.



A NEW METHOD OF USABILITY EVALUATION OF AGRICULTURAL TRACTORS BASED ON OPTIMUM WORKING INDEX [OWI] - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Adam Koniuszy

Department of Basics of Technology, Szczecin University of Agriculture, Address: Papieża Pawła VI 1, 71-459 Szczecin, Poland, e-mail: adamkoniuszy@agro.ar.szczecin.pl

Summary. The paper includes a presentation of a new usability evaluation method of agricultural tractors in terms of optimum utilization of the engine performance map. The series of types of the Ursus tractors was compared based on the Optimum Working Index (OWI) created for this purpose. The usability of the tractors was evaluated for a model of an average farm of Pomorze Zachodnie. It was found that the Ursus 932/34 tractor is the most suitable type for the farm model under consideration.

Key words: agricultural tractor, combustion engine, optimum index, usability.

NOWA METODA OCENY PRZYDATNOŚCI EKSPLOATACYJNEJ CIĄGNIKÓW ROLNICZYCH NA PODSTAWIE WSKAŹNIKA OPTYMALIZACJI OWI

Streszczenie. W artykule przedstawiono nową metodę oceny przydatności eksploatacyjnej ciągników rolniczych pod względem optymalnego wykorzystania pola podaży mocy silnika. Na podstawie stworzonego wskaźnika optymalizacji OWI (Optimum Working Index) porównano typoszereg ciągników Ursus. Przydatność eksploatacyjną ciągników oceniano dla modelu przeciętnego gospodarstwa rolnego na Pomorzu Zachodnim. Stwierdzono, że do rozpatrywanego modelu gospodarstwa najlepiej nadaje się ciągnik Ursus 932/34.

Słowa kluczowe: ciągnik rolniczy, silnik spalinowy, wskaźnik optymalizacji, przydatność eksploatacyjna



INFLUENCE OF WORKING PARAMETERS OF THE "NATALIA" COMBINE HARVESTER MANUFACTURED BY THE WEREMCZUK COMPANY ON THE HARVEST QUALITY OF RED RASPBERRIES - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Józef Kowalczuk, Janusz Zarajczyk

Department of Horticultural Machinery, University of Life Sciences in Lublin

Summary. Summary. Investigated was the influence of the "Natalia" combine harvester forward speed (in the range of 0.19-0.37 ms-1) of on the harvest quality of the Canby raspberry. The most advantageous speed was found the lowest examined, i.e. 0.19 ms-1, at which 71.6% of ripe fruit possible to be collected on the research day was collected. The ripe fruit which remained uncollected was not altogether lost because it could be collected during the next harvester round. Statistical analysis showed significant differences between the results obtained at the speeds of 0.19 and 0.37 ms-1 as well as 0.29 and 0.37 ms-1. Average losses caused by the fruit falling to the ground were below 7% while the organic impurities in the harvested fruit approximated 0.6%.

Key words: red raspberry, harvester forward speed, harvest quality.

WPŁYW PARAMETRÓW ROBOCZYCH KOMBAJNU "NATALIA" FIRMY WEREMCZUK NA JAKOŚĆ ZBIORU MALIN

Streszczenie. Badano wpływ prędkości roboczej kombajnu "Natalia" w zakresie 0,19-0,37 ms-1 na jakość zbioru malin odmiany Canby. Stwierdzono, że najkorzystniejszą prędkością roboczą kombajnu była najniższa badana prędkość wynosząca 0,19 ms-1, przy której zebrano 71,6% dojrzałych owoców, możliwych do zebrania w dniu badań. Dojrzałe owoce pozostałe na pędach nie stanowią ostatecznych strat, ponieważ mogą być zebrane przy następnym przejeździe kombajnu. Analiza statystyczna wykazała istotne różnice między wynikami dotyczącymi ilości zebranych dojrzałych owoców przy prędkościach 0,19 i 0,37 ms-1 oraz 0,29 i 0,37 ms-1. Średnie straty spowodowane opadnięciem owoców na ziemię wynosiły poniżej 7%, zaś zanieczyszczenia organiczne w masie zebranej kombajnem około 0,6%.

Słowa kluczowe: maliny, prędkość robocza kombajnu, jakość zbioru.



EFFECT OF CONDITIONING PARAMETERS ON PELLET TEMPERATURE AND ENERGY CONSUMPTION IN THE PROCESS OF PLANT MATERIAL PRESSING - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Ryszard Kulig, Janusz Laskowski

Department of Food Processing Machines, University of Life Sciences in Lublin

Summary: This paper presents the results of an experiment investigating the effect of conditioning parameters on the temperature of the resulting pellet and the energy consumption in the process of plant material pressing. The obtained values were within the range of 64 to 90.5oC for steam conditioning and from 46.5 to 95oC for conditioning with the addition of water. It was found that the friction coefficient during pressing is minimised to a satisfactory level when the temperature of raw material before pressing is raised to 70oC. There exists a very strong linear dependency between pellet temperature and pressing energy consumption (r = -0.995; p<0.01 for steam conditioning, and r = 0.996; p<0.01 for conditioning with the addition of water).

Key words: pellet temperature, pressing energy, pelleting, conditioning.

WPŁYW WARUNKÓW KONDYCJONOWANIA NA TEMPERATURĘ GRANULATU I ENERGOCHŁONNOŚĆ PRASOWANIA MATERIAŁÓW ROŚLINNYCH

Streszczenie. W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu warunków kondycjonowania na temperaturę otrzymywanego granulatu w powiązaniu z energochłonnością procesu prasowania materiałów roślinnych. Uzyskane wartości zawierały się w przedziale od 64 do 90,5oC dla kondycjonowania parowego i od 46,5 do 95oC dla kondycjonowania z dodatkiem wody. Stwierdzono, iż wzrost temperatury materiału przed prasowaniem do wartości 70oC niweluje w sposób zadawalający wartość współczynnika tarcia w czasie prasowania. Wykazano istnienie bardzo silnej liniowej zależności pomiędzy temperaturą granulatu a energochłonnością prasowania (r= -0,995; p<0,01 dla kondycjonowania parowego i r=0,996; p<0,01 dla kondycjonowania z dodatkiem wody).

Słowa kluczowe: temperatura granulatu, energia prasowania, granulowanie, kondycjonowanie.



TESTING OF A MATHEMATICAL MODEL OF GRAIN POROSITY - pełny artykuł (full article) - plik PDF

*Elżbieta Kusińska **Andrzej Kornacki

* Department of Food Engineering and Machinery, ** Department of Applied Mathematics and Informatics, University of Life Sciences in Lublin, Poland

Summary. Numerous researchers from the field of agricultural engineering use mathematical models for the description of processes. Because of the existing many systems and processes, there is a possibility of making different types of models. Their systematic may be found in the Pabis [1985] and Powierża [1997] books. Once the form of a model is fixed, what remains is the testing of the correctness of the model based on experimental data. Regression models are frequently employed in engineering studies. Commonly used as a measure of efficient suitability of such a model to experimental data is the coefficient of determination R2. This index is excellent in the case of linear models and of non-linear models that are intrinsically linear (i.e. can be reduced to linear through suitable transformations). However, for non-linear and intrinsically non-linear models [Dobosz 2001]) complications appear. For example, in a logistic model [Bochniak and Wesołowska-Janczarek 2006] the coefficient of determination R2 may assume negative values. In such a case it loses its natural interpretation. This paper presents a review of several statistical tests available in literature, that can be applied for testing of the correctness of non-linear regression models on the basis of experimental data. The statistical methods under presentation are illustrated by means of results of experimental studies concerned with oat grain porosity [Kusińska 2007, Bowszys and Tomczykowski 2007].

Key words: kernels, porosity, statistical tests, efficiency of mofel's fitness to empirical data.

TESTOWANIE MATEMATYCZNEGO MODELU POROWATOŚCI ZIARNA

Streszczenie. Wielu badaczy z dziedziny inżynierii rolniczej stosuje modele matematyczne do opisu przebiegu procesów. Po ustaleniu kształtu modelu niezbędne jest jeszcze sprawdzenie jego poprawności w oparciu o dane eksperymentalne [Pabis 1985, Powierża 1997]. W badaniach inżynierskich często stosuje się modele regresyjne. Jako miarę dobroci dopasowania takiego modelu do danych eksperymentalnych powszechnie używa się współczynnika determinacji R2. Wskaźnik ten znakomicie sprawdza się w przypadku modeli liniowych i nieliniowych lecz wewnętrznie liniowych (tzn. sprowadzalnych do liniowego drogą odpowiedniej transformacji). Jednak dla modeli nieliniowych i wewnętrznie nieliniowych pojawiają się komplikacje [Dobosz 2001]. Na przykład w modelu logistycznym [Bochniak i Wesołowska-Janczarek 2006] współczynnik determinacji R2 może przyjmować wartości ujemne. Traci on wtedy swoją naturalną interpretację. Niniejsza praca zawiera przegląd kilku występujących w literaturze testów statystycznych, które można zastosować do badania poprawności nieliniowych modeli regresyjnych w oparciu o dane eksperymentalne. Opisywane metody statystyczne zostały zilustrowane na wynikach badań eksperymentalnych dotyczących porowatości ziarna owsa [Kusińska 2007, Bowszys i Tomczykowski].

Słowa kluczowe: ziarno owsa, porowatość, testy statystyczne, dobroć dopasowania modelu do danych empirycznych.



AN ANALYSIS OF FUEL CONSUMPTION BY A LORRY WITH THE COMPRESSION IGNITION DYNAMIC CHARGED ENGINE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Maciej Lisowski

Department of Automotive Vehicles Operations, Szczecin University of Technology, Piastów Av. 19, 70-310 Szczecin, Poland, e-mail: mlisowski@ps.pl

Summary. The article presents tests results over the influence of dynamic charge on the volume of fuel consumption by a lorry /car/. Besides, some of the tests results are discussed regarding dynamic charge of the engine SW-680. The traction profiles have been made of mileage fuel consumption. The usefulness of such type of tests for making analyses of influence of construction changes on car properties has been proved.

Key words: fuel consumption, dynamic charge, rotary moment, movement resistance.

ANALIZA ZUŻYCIA PALIWA PRZEZ SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Z SILNIKIEM O ZS DOŁADOWANYM DYNAMICZNIE

Streszczenie. W artykule przedstawiono wyniki badań nad wpływem doładowania dynamicznego na wielkość zużycia paliwa przez samochód. Podano niektóre wyniki badań dotyczących doładowania dynamicznego silnika SW-680. Wykonano charakterystyki trakcyjne przebiegowego zużycia paliwa. Wykazano przydatność tego typu badań do dokonywania analiz wpływu zmian konstrukcyjnych na właściwości samochodu.

Słowa kluczowe: zużycie paliwa, doładowanie dynamiczne, moment obrotowy, opory ruchu.



THE CONCEPT OF CREATING NON-CONTACT DRIVE FOR WORKING BODIES IN MACHINES OF VARIOUS PURPOSE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Pavel Nosko, Vladimir Breshev, Pavel Fil

The Volodymyr Dahl East-Ukrainian National University

Summary. The problems of creating non-contact drive for working bodies of the machines was considered. The criteria of asymptotic stability of rotary movement of ring working bodies (RWB) and rectilinear movement of band working bodies assuming that there was no mechanical support were theoretically defined. The possibilities of applying research results for creating new efficient and secure machines with direct drive of the working body were pointed out.

Key words: rotary movement, non-contact drive, asymptotic stability.

TEORIA KONSTRUKCJI BEZSTYKOWEGO NAPĘDU CZĘŚCI ROBOCZYCH W MASZYNACH WIELOFUNKCYJNYCH

Streszczenie. Rozważono możliwość konstrukcji bezstykowego napędu dla części roboczych maszyn. Zdefiniowano teoretycznie kryteria asymptotycznej stabilności ruchu obrotowego części pierścieniowych (RWB) oraz ruchu czworokątnego części roboczych taśmy, zakładając brak wspomagania mechanicznego. Otrzymane rezultaty badań mogą posłużyć do stworzenia nowych, efektywnych i bezpiecznych maszyn z bezpośrednim napędem części roboczych.

Słowa kluczowe: ruch obrotowy, napęd automatyczny, stabilność asymptotyczna.



VACUUM IMPREGNATION PROCESS AS A METHOD USED TO PREPARE THE WHEAT GRAIN FOR MILLING IN FLOUR PRODUCTION - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Leszek Rydzak, Dariusz Andrejko

Department of Food Engineering and Machinery
University of Life Sciences in Lublin
leszek.rydzak@up.lublin.pl

Summary. The paper deals with research on vacuum soaking of wheat grain with various gluten contents. Grains were moisturized in soaking system in vacuum chamber at 15 °C and under pressures from 5 to 100 kPa (atmospheric pressure). Significant dependencies of final moisture content of the material on pressure in moistener chamber have been found. Furthermore, significant differences of morphological structure of grains soaked under atmospheric pressure and vacuum (5 kPa) have been observed. The achieved values of final grain moisture content confirmed the usefulness of vacuum impregnation as a method that can accelerate the long-term process of wheat preparation to many production processes (e.g. milling for flour, hulling etc.).

Key words: vacuum impregnation, wheat, milling.

ZASTOSOWANIE IMPREGNACJI PRÓŻNIOWEJ JAKO SPOSOBU PRZYGOTOWANIA ZIARNA PSZENICY DO PRZEMIAŁU NA MĄKĘ

Streszczenie. W pracy podjęto badania nad podciśnieniowym nawilżaniem ziarna pszenicy o różnej zawartości glutenu. Ziarna nawilżano w systemie zalewowym w komorze próżniowej, w temperaturze 15oC i w ciśnieniach od 5 do 100kPa (ciśnienie atmosferyczne). Stwierdzono istotne zależności wilgotności końcowej materiału od ciśnienia panującego w komorze nawilżacza. Ponadto stwierdzono znaczące różnice w budowie morfologicznej ziaren nawilżanych w ciśnieniu atmosferycznym i w podciśnieniu rzędu 5 kPa. Uzyskiwane wartości wilgotności końcowej ziarna potwierdzają przydatność impregnacji próżniowej, jako metody przyspieszającej długotrwały proces przygotowania pszenicy do wielu procesów produkcyjnych (przemiału na mąkę, obłuskiwania itp).

Słowa kluczowe: podciśnieniowe nawilżanie, pszenica, przemiał.



EXPERIMENTAL RESEARCH ON NOISE SIGNAL EMITTED FROM WHEEL-RAIL CONTACT UNDER DIFFERENT CONDITIONS OF THEIR MUTUAL INSTALLATION. - pełny artykuł (full article) - plik PDF

M.I. Spiryagin, V.I. Spiryagin, A.S. Klyuev, S.A. Klyuev, V.A. Ulshin

The East Ukraine Volodymyr Dahl National University

Summary. The article touches upon the noise measuring methods. The noise emitted from wheel-rail contact under different angles of attack was tested. The article described construction of roller bench and a computer system for an analysis of experiments' results and their constituent parts, which enables to transform analog sound signals to digital ones and proposed research methods for noise measuring in rigid and rubber wheel pair.

Key words: roller bench, experimental carriage, noise, measuring, wheel-rail contact.

BADANIA EKSPERYMENTALNE SYGNAŁU HAŁASU WYDZIELANEGO PODCZAS KONTAKTU KOLO-SZYNA W RÓŻNYCH WARUNKACH ICH WZAJEMNEJ INSTALACJI

Streszczenie. Niniejsza praca podejmuje temat metod mierzenia hałasu. Testowano hałas emitowany podczas kontaktu koła z szyną pod różnymi kątami. Artykuł opisuje konstrukcję układu kołowego, system komputerowy do opracowania wyników eksperymentów oraz ich części składowych umożliwiający transformację analogowych sygnałów dźwiękowych na cyfrowe oraz proponowane metody badawcze mierzenia hałasu w sztywnych i gumowych parach kół.

Słowa kluczowe: układ kołowy, pojazd eksperymentalny, hałas, pomiary, kontakt koła z szyną.



AN INFLUENCE OF SELECTED FEATURES OF MELROSE VARIETY APPLES ON BRUISE THRESHOLD - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Zbigniew Stropek, Krzysztof Gołacki, Paweł Rowiński

Department of Machine Theory and Automatics, University of Life Sciences in Lublin

Summary. In the article an influence of parameters such as: moisture content, water potential, firmness on bruise threshold of Melrose variety apples during four-week period studies was determined. The bruise threshold is defined as a drop height, at which bruise appears at a specific mass, shape and impact surface. To establish the bruise threshold twofold impact was used for drops at height range from 4 to 22 mm. To carry out the impact research, pendulum device was used with an apple as an impactor.

Key words: bruise threshold, apple, impact, moisture content, water potential, firmness.

WPŁYW WYBRANYCH CECH JABŁEK ODMIANY MELROSE NA PRÓG OBICIA

Streszczenie. W artykule określono wpływ parametrów takich jak: wilgotność, potencjał wody, jędrność na próg obicia jabłek odmiany Melrose podczas czterotygodniowego okresu badań. Próg obicia definiowany jest jako wysokość spadku, przy której pojawia się stłuczenie próbki o określonej masie, kształcie i powierzchni udaru. Aby wyznaczyć próg obicia użyto metody dwukrotnego uderzenia dla spadków z wysokości od 4 do 22 mm. Do przeprowadzania badań udarowych zastosowano stanowisko pomiarowe wykorzystujące zasadę działania wahadła przy czym elementem uderzającym było jabłko.

Słowa kluczowe: próg obicia, jabłko, udar, wilgotność, potencjał wody, jędrność.



INFLUENCE OF SWEET CORN HARVEST DATE ON SWEET CORN KERNEL CUTTING RESISTANCE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Mariusz Szymanek

Department of Theory of Agricultural Machines, Faculty of Production Engineering University of Life Sciences in Lublin, Tel. 081 445 61 28, Email: mariusz.szymanek@up.lublin.pl

Summary. Sweet corn has a very short period of optimum harvest maturity, and quality changes rapidly near to and following the peak. The objective of this study was to determine the cutting resistance in dependence of date of sweet corn harvest. Sweet corn cobs were harvested 4 times every 2 days. Cutting resistance was determined in dynamics conditions on the specially prepared standing laboratory. Measurements were realized on the 6 cm long pieces of central part of cobs. In the period from the Ist to IVth date of harvest, cutting resistance increased by about 58%.

Key words: sweet corn, kernels, cutting resistance, date of harvest.

WPŁYW TERMINU ZBIORU KOLB KUKURYDZY CUKROWEJ NA OPÓR ODCINANIA ZIARNA

Streszczenie. Celem pracy było określenie wpływu terminu zbioru kolb kukurydzy cukrowej na wartość oporu odcinania ziarna. Kolby kukurydzy cukrowej pobierano do badań w 4 terminach zbioru, co 2 dni. Opór odcinania ziarna określano w warunkach dynamicznych na specjalnie skonstruowanym stanowisku badawczym. Pomiary realizowano na 6 cm kawałkach wycinanych z centralnych części kolb. W okresie od I do IV terminu zbioru zanotowano spadek wartości oporu odcinania ziarna o około 58%.

Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa, ziarno, opór odcinania, termin zbioru.



SEARCH OF METHODS OF LOSES REDUCTION IN PRODUCTION OF SWEET CORN KERNELS FOR PROCESSING PURPOSES - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Mariusz Szymanek

Department of Theory of Agricultural Machines, Faculty of Production Engineering University of Life Sciences in Lublin, Tel. 081 445 61 28, Email: mariusz.szymanek@up.lublin.pl

Summary. The objective of the study was to evaluate sweet corn kernels cutting from the cobs for the processing purposes. The quantity and quality of cut kernels as well as demand for energy cutting was evaluated. Kernels cutting was realized for two research variants: I - cutting with early cobs freezing, II - classical cutting without early cobs freezing. Cobs of kernel moisture of about 76% were frozen in liquid nitrogen for 10 s. Before freezing cobs were blanched in boiling water for 2 minutes and dried. Mesh analysis showed that cutting in variant I was affected by an increase of mesh fractions on the sieves of 6 and 8 mm holes as well as decrease on the sieves of 2 and 4 mm holes. A drop of share of inferior kernels quality and increased demand for energy during cutting were observed.

Key words: sweet corn, freezing, cutting, mesh analysis, demand for energy.

POSZUKIWANIE METOD OGRANICZAJĄCYCH STRATY SUROWCA W PRODUKCJI ZIARNA KUKURYDZY CUKROWEJ NA CELE PRZETWÓRCZE

Streszczenie. Celem podjętych badań była ocena procesu odcinania ziarna kukurydzy cukrowej pozyskiwanego na cele przetwórcze na podstawie ilości i jakości odciętego ziarna oraz zapotrzebowania na energię odcinania. Odcinanie realizowano dla dwóch wariantów badawczych: I - odcinanie ziarna poddanego powierzchownemu zamrożeniu, II - odcinanie klasyczne (bez uprzedniego zamrażania). Kolby kukurydzy cukrowej o wilgotności ziarna około 76% poddawano mrożeniu za pomocą ciekłego azotu przez okres 10 s. Mrożenie poprzedzono blanszowaniem w gotującej wodzie przez okres 2 minut oraz osuszaniem. Analiza sitowa wykazała, że odcinanie ziarna według wariantu I wpływa na zwiększenie udziału masy ziarna na sitach o oczkach 6 i 8 mm oraz na zmniejszenie na sitach o oczkach 2 i 4 mm. Ponadto zaobserwowano zmniejszenie udziału ziarna gorszej jakości oraz zwiększenie zapotrzebowania energii odcinania.

Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa, mrożenie, odcinanie, jakość, energia.



EFFECT OF CHOSEN WORKING PARAMETERS OF FINGER HUMP WITH SHAKER MECHANISM ON SEPARATION QUALITY - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Wojciech Tanaś

University of Life Sciences, Department of Theory of Agricultural Machines email:wojciech.tanas@up.lublin.pl, ph. 0 81 445 61 42

Summary. The paper presents one of the possibilities of increasing the separation efficiency of the working groups of potato combines. The result was attained by modification of the finger hump (use of cam mechanism to shake its working surface). An influence of kinematics parameters of the cam mechanism on the efficiency of finger hump separation was considered. The laboratory and field study confirmed the legitimacy of the working hypothesis. It was found out that the working speed of the finger hump surface, its depression angle and amplitude of shake, have a significant influence on the quality of separation of soil limps from the crop.

Key words: finger hump, cam shake mechanism, working parameters, kinematics, quality of separation.

WPŁYW WYBRANYCH PARAMETRÓW ROBOCZYCH GÓRKI PALCOWEJ Z MECHANIZMEM WSTRZĄSAJĄCYM NA JAKOŚĆ SEPARACJI

Streszczenie. W publikacji przedstawiono jedną z możliwości zwiększenia skuteczności separacji mieszaniny technologicznej na górce palcowej w maszynach do zbioru ziemniaków. Efekt ten uzyskano poprzez zastosowanie mechanizmu wstrząsającego. Rozpatrzono wpływ parametrów roboczych zmodernizowanego zespołu na jakość separacji mieszaniny technologicznej. W wyniku przeprowadzonej analizy procesu separacji określono optymalne wartości parametrów roboczych.

Słowa kluczowe: górka palcowa, mechanizm wstrząsający, parametry robocze, kinematyka, jakość separacji.



DETERMINATION OF HEAT DEMAND IN RURAL COMMUNES - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Małgorzata Trojanowska, Tomasz Szul

Department of Agricultural Energetics, Agricultural University of Cracow Balicka Str. 116B, 30-149 Kraków, Poland, 3, e-mail: trojanowska@ar.krakow.pl; tszul@ar.krakow.pl

Summary. The paper presents a model, which supports energy management and planning in rural communes related to heat demand. The model allows to determine final energy consumption for heating and preparing of hot usable water and meals in all buildings/facilities located in a commune, with error not exceeding ą5%. Presented model was used to determine heat demand for rural consumers located in South-Eastern Poland.

Key words: energy consumption planning, heat demand, rural commune.

WYZNACZANIE POPYTU NA CIEPŁO W GMINACH WIEJSKICH

Streszczenie. W pracy przedstawiono model wspomagający planowanie i zarządzanie gospodarką energetyczną w gminach wiejskich w zakresie zapotrzebowania na ciepło. Przy pomocy modelu można określić zużycie energii finalnej na ogrzewanie, przygotowanie ciepłej wody użytkowej i posiłków we wszystkich obiektach znajdujących się na terenie gminy z błędem nie przekraczającym ą5%. Przedstawiony model wykorzystano do określenia popytu na ciepło przez odbiorców wiejskich z terenów Polski południowo-wschodniej.

Słowa kluczowe: planowanie energetyczne, zapotrzebowanie na ciepło, gmina wiejska.





AN INFLUENCE OF INJECTION PUMP WEAR OF A TRACTOR ENGINE ON EXHAUST GAS TOXICITY - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Jacek Wasilewski

Department of Power Industry and Vehicles, University of Life Sciences in Lublin

Summary. The following scientific work presents experimental research results of toxic compounds of exhaust gasses emission level in function with effective engine's S-4003 power by farm tractor Ursus C-360 and theoretical correlation evaluated throughout curvilinear regression method analysis, in respect of representative precise pairs research sets wear of injection pumps. The research was carried out in an engine's brake hall with two rotational speeds of engine in full load range. The level of toxic compounds emission in exhaust gases is determined with spectrometric method. Wear level of precise pairs of the injection pumps was defined with hydraulic method.

Key words: injection pump, precise pairs, wear, exhaust gas toxicity, tractor engine.

WPŁYW ZUŻYCIA POMPY WTRYSKOWEJ SILNIKA TRAKTORA NA TOKSYCZNOŚĆ SPALIN

Streszczenie. Praca przedstawia wyniki badań eksperymentalnych poziomu emisji toksycznych składników spalin w funkcji mocy efektywnej silnika S-4003 ciągnika rolniczego Ursus C-360 oraz zależności teoretyczne wyznaczone w oparciu o metodę analizy regresji krzywoliniowej, dla reprezentatywnych pod względem zużycia zestawów badawczych par precyzyjnych pompy wtryskowej. Badania przeprowadzono w hamowni silnikowej przy dwóch prędkościach obrotowych silnika w pełnym zakresie obciążenia. Poziom emisji związków toksycznych w spalinach określono metodą spektrometryczną. Stopień zużycia par precyzyjnych pompy wtryskowej określono metodą hydrauliczną.

Słowa kluczowe: pompa wtryskowa, pary precyzyjne, zużycie, toksyczność spalin, silnik ciągnikowy.



COMPARISON OF TRANESTRIFICATION EFFICIENCY USING ALKALINE AND ACID CATALYZERS - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Grzegorz Wcisło

Faculty of Agricultural Engineering, University of Agriculture in Krakow, Poland

Summary. The paper presents the results of research determining the efficiency of rapeseed oil transestrification using alkaline an acid catalyzers. Due to different properties of the applied catalyzers the transestrification was conducted under different conditions. When acid catalyzers were used molar ratios of ethanol to oil and the temperature at the beginning of transestrification process were much higher than for alkaline catalyzers. The highest degrees (? 94%) of rapeseed oil conversion into methyl esters, Biodiesel FAME, were obtained from the two-stage process through catalytic commixtures with the following alkaline catalysts: KOH and NaOH. Higher degrees of conversion were obtained for alkaline catalyzers. Applying as a catalyst acids H3PO4 and H2SO4 resulted in slightly lower results, the degree of conversion was 3% lower.

Key words: Biodiesel, tranestrification, alkaline and acid catalyzers.

PORÓWNANIE SKUTECZNOŚCI TRASNESTRYFIKACJI PRZY UŻYCIU KATALIZATORÓW ZASADOWYCH I KWASOWYCH

Streszczenie. W referacie zaprezentowano wyniki badań określających skuteczność transestryfikacji oleju rzepakowego przy użyciu katalizatorów zasadowych oraz kwasowych. Ze względu na różne własności zastosowanych katalizatorów transestryfikację prowadzono przy innych warunkach. Stosując katalizatory kwasowe stosunki molowe metanolu do oleju oraz temperatura początku procesu transestryfikacji były znacznie większe niż dla katalizatorów zasadowych. Dla katalizatorów zasadowych uzyskano wyższe stopnie konwersji. Najwyższe stopnie konwersji (94%) oleju rzepakowego w estry metylowe – RME uzyskano przy dwustopniowym prowadzeniu procesu dla mieszanin katalitycznych z katalizatorami zasadowymi KOH i NaOH. Zastosowanie w roli katalizatora reakcji transestryfikacji kwasów H3PO4 i H2SO4 dało nieco gorszy wynik, a uzyskany stopień konwersji był niższy o około 3%.

Słowa kluczowe: Biodiesel, transestrifikacja, katalizatory zasadowe i kwasowe.



APPLICATION OF THE NEWEST METHOD BASED ON INFRARED SPECTRA ANALYSIS AND MATHEMATICAL MODELS FOR ESTIMATING AN EFFECT OF BIOCOMPONENT SHARE IN A MIXTURE WITH DIESEL OIL ON CETANE NUMBER - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Grzegorz Wcisło

Faculty of Agricultural Engineering, University of Agriculture in Krakow, Poland

Summary. The paper presents results of tests obtained by application of new method based on an analysis of infrared spectra and mathematical models for determining the cetane number of fuels and biofuels. The research aimed at estimating the effect of biocomponent share in a mixture with diesel oil on the cetane number. The tests were conducted on two various commercial diesel oils and one RME biofuel. Values of cetane numbers ranged between 51.8 for basic diesel oil and 55.2 for type B40 biofuel, i.e. diesel oil with 40% supplement of RME. Growing share of biocomponents caused an increase in the fuel cetane number, while at 40% addition the CN increased maximally by 5.8%.

Key words: cetane number, biodiesel, biofuels, RME.

ZASTOSOWANIE NAJNOWSZEJ METODY OPARTEJ NA ANALIZIE WIDM W PODCZERWIENI ORAZ MODELACH MATEMATYCZNYCH DO SZACOWANIA WPŁYWU UDZIAŁU BIOKOMPONENTU W MIESZANINIE Z OLEJEM NAPĘDOWYM NA LICZBĘ CETANOWĄ

Streszczenie. W referacie zaprezentowano wyniki badań z zastosowania nowatorskiej metody opartej na analizie widm w podczerwieni oraz przy użyciu modeli matematycznych do określenia liczby cetanowej paliw i biopaliw. Celem badań było oszacowanie wpływu udziału biokomponentu w mieszaninie z olejem napędowym na liczbę cetanową. Badania przeprowadzono z udziałem dwóch różnych handlowych olejów napędowych oraz jednego biopaliwa typu RME. Wartości liczb cetanowych zawierały się w przedziale 51,8 dla bazowego oleju napędowego do 55,2 dla biopaliwa typu B40, czyli oleju napędowego z 40% dodatkiem RME. Zwiększanie udziału biokomponentu powodowało wzrost liczby cetanowej paliwa, a przy 40% dodatku LC wzrosła maksymalnie o 5,8%.

Słowa kluczowe: liczba cetanowa, biodiesel, biopaliwa, RME.



INFLUENCE OF LEGUMES ADDITION ON PROCEEDING OF EXTRUSION-COOKING PROCESS OF PRECOOKED PASTA - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Agnieszka Wójtowicz

Department of Process Engineering, University of Life Sciences in Lublin agnieszka.wojtowicz@up.lublin.pl

Summary. The paper presents results of process efficiency and specific mechanical energy consumption (SME) during the extrusion-cooking of precooked pasta processed from 450 type wheat flour with legumes addition. The additives: white bean, pea and lentil grounded to flour, were used at 10, 20, 30 i 40% of flour mass in recipes. Raw materials were moistened to 30% of moisture content and processed on modify single screw extrusion-cooker TS-45 with L/D=16 with screw speed 70, 90, 110 rpm at the temperature range of 75-96°C. Pasta was extruded through the die with 12 openings 0,8 mm each to strain shape. During processing the process efficiency and specific mechanical energy consumption (SME) were recorded depending on the extrusion-cooking parameters and recipe used. The efficiency of extrusion-cooking process of enriched pasta products increased with an increase of the screw rotational speed. An increase of legumes participation in pasta recipes resulted in lower process efficiency. The SME values were ranged from 0,29 to 0,84 kWh kg-1 and were dependent on both the recipe and screw speed used.

Key words: extrusion-cooking, precooked pasta, legumes, process efficiency, SME.

WPŁYW DODATKU ROŚLIN STRĄCZKOWYCH NA PRZEBIEG PROCESU EKSTRUZJI MAKARONÓW BŁYSKAWICZNYCH

Streszczenie. W pracy przedstawiono wyniki pomiarów wydajności i energochłonności ekstruzji makaronów błyskawicznych wytwarzanych z mąki pszennej typ 450 z dodatkiem mąki z nasion roślin strączkowych. W badaniach zastosowano jako dodatki mąkę z fasoli, grochu oraz soczewicy w ilości 10, 20, 30 i 40% udziału w recepturze. Mieszanki dowilżano do 30% i poddawano ekstruzji w jednoślimakowym zmodyfikowanym ekstruderze TS-45 przy prędkości obrotowej ślimaka 70, 90 i 110 obr min-1, w zakresie temperatury 75 96°C, wytłaczając makaron w formie nitek przez matrycę z otworami o średnicy 0,8 mm. W czasie procesu rejestrowano profil temperaturowy, wydajność oraz jednostkowe zapotrzebowanie energii mechanicznej SME w zależności od parametrów ekstruzji i receptury surowcowej. Wydajność procesu ekstruzji podczas wytwarzania makaronów z dodatkiem nasion roślin strączkowych wzrastała wraz ze wzrostem zastosowanych obrotów ślimaka roboczego, zwiększanie udziału strączkowych w recepturze powodowało obniżenie wydajności procesu. Wartości SME wynosiły od 0,29 do 0,84 kWh kg-1 i uzależnione były zarówno od receptury surowcowej, jak i od prędkości wytłaczania makaronów.

Słowa kluczowe: ekstruzja, makaron błyskawiczny, strączkowe, wydajność, SME.



COMPARISON OF AN EFFECT OF FAME AND FAEE ADDITION TO DIESEL FUEL ON ENERGETIC PARAMETERS OF AN ENGINE - pełny artykuł (full article) - plik PDF

Grzegorz Zając, Wiesław Piekarski, Paweł Krzaczek

Department of Power Engineering and Vehicles, University of Life Sciences in Lublin, Głęboka 28, 20-612 Lublin, Poland

Summary. An analysis and comparison of an influence of fuel blends containing rape oil ethyl esters (FAEE) and methyl esters (FAME) on diesel engine work parameters were presented in this paper. Research was conducted on engine type 2CA90 installed on dynamometric stand. Relying on undertaken research it was noted that utilization of fuel blends containing 5% of fatty acids ethyl esters and 5 % of fatty acids methyl esters causes changes of energetic work parameters of a diesel engine. Research has not shown a determining effect of type of ester used in fuel mixture on energetic parameters of the engine.

Key words: engine fuels, diesel engine, biofuel.

PORÓWNANIE WPŁYWU DODATKU FAME I FAEE DO OLEJU NAPĘDOWEGO NA PARAMETRY ENERGETYCZNE SILNIKA

Streszczenie. W pracy przedstawiono analizę wpływu mieszanin paliwowych zawierających estry etylowe (FAEE) i metylowe(FAME) oleju rzepakowego na parametry pracy silnika o ZS. Badania przeprowadzono na silniku typu 2CA90 zainstalowanym na stanowisku dynamometrycznym. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowanie do zasilania mieszanek paliwowych zawierających 5% estrów etylowych i 5% estrów metylowych powoduje zmianę parametrów energetycznych pracy silnika wysokoprężnego. Badania nie wykazały determinującego wpływu rodzaju estru w mieszaninie na parametry energetyczne silnika.

Słowa kluczowe: paliwa silnikowe, silnik wysokoprężny, biopaliwa.






 
MOTROL - Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa  
 
 Siedziba oddziału : Polska Akademia Nauk, Oddział w Lublinie
 Pałac Czartoryskich, Plac Litewski 2, e-mail: pan-ol@hektor.umcs.lublin.pl
webdesign emzab.pl